Kuidas punkt-EE lõpulisest domeenist mitte ilma jääda

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 186 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Mõne asja olemasolu tundub nii iseenesestmõistetav, et selle eest hoolitsemine kipub teinekord kahe silma vahele jääma.

Üks sellistest asjadest on paljude jaoks domeeni eksisteerimine Eesti tippdomeenis.

Punkt-EE domeeni eest täna veel maksma ei pea, konkreetset tähtaega domeeni registreerimisel ka ei ole, seega peale registreerimist domeen eksisteeriks justkui raudkindlalt ja jääb mulje, et kui sellest selgesõnaliselt ei loobuta, siis seda eksistentsi ka justkui miski ei ohusta .

Vale. Domeeni võib hetkega olematuks muuta teie hajameelsus.

Viimastel kuudel oleme mitmeid kordi olnud tunnistajaks huvitavale fenomenile Eesti domeeninduses. Nimelt on kavalpead hakanud aktiivselt kasutatavaid domeene selliste kasutajate tagant üle tõmbama, kellel ettevõte või organisatsioon, mille nimele domeen registreeriti on Äriregistrist kustutatud.

Stsenaariume, kuidas selline asi võib juhtuda on mitu:

  • Teie ettevõte liitus kunagi mõne teisega ja hakkas paralleelselt kasutama mitut domeeni või liidetud firma domeeni?
  • Ostsite kunagi kellegi ettevõtte üles ja hakkasite aktiivselt kasutama soetatud vara, sealhulgas domeeni?
  • Registreerisite kunagi domeeni oma sõbra firma nimele?
  • Teie firma nimel oli juba domeen, uut domeeni oli vaja ja registreerisite olulise domeeni mõne sidusettevõtte või tütarettevõtte nimele?

Kui nii, siis minge palun kontrollige, kas ettevõte, mille nimele kasutusel olev(ad) domeen(id) on kunagi registreeritud, on täna veel Äriregistris alles.

Ei ole? Siis olete oma domeenist “de jure” juba ilma ja kui teie domeeninimi on vähegi atraktiivne, siis kaob see suure tõenäosusega varsti ka faktiliselt internetiavarustest kõigi nelja tuule poole, et mõne aja pärast kellegi teise nimele taastekkida.

Nimelt on Eesti tippdomeeni kasutustingimustes (http://www.eenet.ee/EENet/dom_reeglid.html) järgmised klauslid:

10.Registreerimise tühistamine, st domeeninime vabastamine uueks registreerimiseks toimub järgmistel tingimustel:

1.Domeeni valdaja esitab vastava taotluse domeenist loobumiseks.

2.Domeenid registreeritakse ning delegeeritakse eeldusel, et neid kasutatakse. Taotleja peab arvestama, et registreerija võib tühistada registreerimise, kui domeen on olnud 90 või rohkem päeva olnud kasutamata. Kasutamata all mõistame, et domeen ei ole tehniliselt kasutatav – ilma korrektsete kirjeteta ning ilma pädevalt vastavate nimeserveriteta.

3.Registreerimine võidakse tühistada või kustutada, kui piisavalt pika aja jooksul ei ole võimalik kätte saada domeeni administratiivset kontaktisikut. Domeeni valdaja vastutab kontaktandmete uuendamise eest registreerija peetavas andmebaasis.

4.Registreerimine tühistatakse, kui organisatsioon, kes valdab domeeni, on lõpetanud oma eksisteerimise.

5.Registreerimine võidakse tühistada või kustutada, kui registreerimine tehti taotleja või kolmanda osapoole, kes edastas taotluse taotleja nimel, poolt antud ebakorrektse või vale informatsiooni põhjal. Nime hoidjale antakse 14 päeva aega seda kommenteerida, enne kui registreerimine eemaldatakse.

6.Registreerimine võidakse tühistada kohtu otsuse alusel.

11.Võimalusel, toimivate kontaktandmete olemasolul whois andmebaasis hoiatatakse 30 päeva enne oodatavat tühistamist.

Kui teie organisatsioon on Äriregistrist kustutatud, siis esimese kaebuse peale, mis EENet selle kohta saab, kustutatakse teie domeen. Kohe.

Kõik. “Do not pass go, do not collect $200” 🙂

Juhul, kui kaebusele saadetakse kohe järgi taotlus “teie endisele domeenile”, siis saab domeeni uus omanik ühtlasi ka teie veebisaidi külastajate, veel saabumata kirjavahetuse ning muu huvitava kraami omanikuks, mida kontroll domeeninime üle võimaldab. Kui domeeninimi on integreeritud sügavale teie IT infrastruktuuri, siis võivad tulemused olla nö “huvitavad” .

Punkti 11 tippdomeeni reeglistikus sellisel juhul muide ei rakendata, ehk siis mingit eelnevat hoiatust te ei saa. Teile tuleb vaid kiri, mis teatab lakooniliselt, et domeeni registreering on “Kustutatud”.

Muide, käsitsi tehtud pistelisel kontrollil on väga paljud huvitavad domeeninimed osutunud nö “vabadeks” või “peatselt vabanevateks” (ettevõte on likvideerimisel) .

Seega, hajameelsus on OUT . Minge ja kontrollige oma domeeninimede staatus üle enne, kui mõni “rehepapp” seda teeb.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...