.EE tippdomeeni reform – mis seis on?

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 173 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Mis värk on?

Eelmisel nädala neljapäeval toimunud Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) pressikonverentsist on möödunud mõned päevad ja justkui oleks kätte jõudnud aeg tegutseda. Kes aga peaks tegutsema ja kuidas?

Mida peaksid tegema registreerijad ehk lõppkasutajad?

Enamus juba domeeni registreerinud kasutajatest võib ilmselt rahulikult võtta ja ei pea esialgu suurt muretsema, sest nad on oma domeeninime(d) registreerinud teenusepakkuja vahendusel, kellest suure tõenäosusega saab EIS akrediteeritud registripidaja või mõne registripidaja edasimüüja.

See puudutab eelkõige neid inimesi, kes on registreerinud oma domeeninime hosting-teenusepakkuja, internetiühendusepakkuja vms professionaali juures, kes tegeleb ka interneti-identiteetide haldamisega.

Zone.ee kliendid näiteks võivad end hästi tunda ja oodata, kuni me neid edasistest sammudest teavitame.

Asi, millele siiski peaks varakult tähelepanu pöörama on oma kontaktandmete korrektsus teenusepakkuja andmebaasis, sest aktuaalsuse kaotanud kontaktandmed võivad põhjustada mõne olulise teadaande kaotsimineku.

Suuremad muudatused ootavad ilmselt ees IT-professionaale ja ettevõtete IT-osakondi, kellest paljud on registreerinud domeeninimesid otse EENeti veebivormi vahendusel. Peagi tuleb neil leida endale registripidaja, kes domeenide registreerimise ning haldamisega seotud operatsioone hakkab registris nende eest tegema. Just nendele spetsialistidele on suunatud EIS sõnum domeeninimede “ümberregistreerimisest”.

Tänaseks ühtegi registripidajat veel akrediteeritud ei ole, seetõttu võivad ka professionaalid veel vabamalt võtta, kuid suuremad organisatsioonid võiks juba ära teha inventuuri hallatavate domeeninimede hulgas.

Mõtted võiksid vaikselt tööle panna need inimesed, kes haldavad ettevõtete online-identiteete ja turundustegevust. Juba tuleks koostama hakata esmaseid nimekirju nimedest, mis vajavad kaitsmist või kasutuselevõttu.

Ärksamaid internetikasutajaid kutsume me läbi vaatama domeenireeglite eelnõud, kindlasti on teil mõistlikke ettepanekuid, mida EIS-ile edastada.

Loomulikult tuleb ennast tippdomeeni reformi käiguga jooksvalt kursis hoida. Kuna uute reeglite jõustumiskuupäevani on vähe aega, võivad asjaolud kiiresti muutuda, seepärast jälgige ka meie RSS voogu ja Twitteri kontot.

Mida peaksid täna tegema tulevased registripidajad?

Kõige suurem ootusärevus valdab ilmselt meid, potentsiaalseid registripidajaid, kes tulevikus peaks hakkama registreerijate soove täitma. Kuna registreerijad domeeninimesid registrisse iseseisvalt enam luua ei saa, siis kasvab kindlasti meie vastutus kogu internetikogukonna ees märgatavalt.

Ilmtingimata tuleks kõikidel tulevastel registripidajatel läbi töötada Domeenireeglite eelnõu ja jagada oma kommentaare selle kohta Eesti Interneti Sihtasutusega.

Seejärel peame koos ootama EIS-i poolt registripidajatega sõlmitava lepingu eelnõud ja informatsiooni tulevase tehnilise lahenduse kohta. Olemasolevaid protseduure ja protokolle vaevalt rakendatakse, seega peame olema valmis ka täiesti uue platvormi kasutuselevõtuks, kuigi EIS kodulehekülg sellele otseselt veel ei viita.

Lepingute ja tehniliste materjalide laekudes peame need ahvikiirusel läbi töötama ning uue mudeliga kohanema. Peame läbi vaatama oma äriprotsessid, koolitama inimesed, täiendama tehnilist platvormi, vajadusel ümber tegema arveldussüsteemid jne.

Ees ootavad huvitavad ajad, eriti teenusepakkujate jaoks, kes pole varem mitmetasandilise registrimudeliga kokku puutunud ning rakendusliideseid domeeninimede registreerimiseks kasutanud.

Zonel on õnneks olemas unikaalne kogemus EU tippdomeeni käivitamisest, mida me oleme valmis meelsasti ka teistega jagama.
Teenusepakkujad, kes ei soovi tulevikus registripidajaks hakata, kuid tahaks sellegipoolest oma klientidele domeeninimesid registreerida, võtke meiega ühendust aadressil registrar@zone.ee. Koos leiame lahenduse.

Kommentaarid

6 kommentaari
  • Hetkel välja käidud reeglistiku eelnõus pole pri.ee domeenidele erandit tehtud, seega olemasolevate andmete kohaselt tundub küll.

    Silmas tasub pidada kahte asja:

    1) See 300 EEK on orientiir ja ma usun, et see on ilmselt maksimaalseks hinnaks paika pandud, tahaksin väga loota, et see muutub.
    2) Tegu on hinnaga registri ja registripidaja vahel, ehk siis teenusepakkuja võib sellele lisada veel mingi oma teenustasu.

  • Aga miks peaks mind niiväga huvitama .ee domeen kui ma com’mi 3x odavamalt kätte saan ! Pakun, et meie tippdomeeniga juhtub sama lugu nagu Inglismaal .co.uk domeeniga. Nimelt mõne aasta jooksul sööb com .ee lihtsalt ära. Seega leian ,et konkurentsivõime suurendamiseks peaks ta vähemasti samasse hinnaklassi kuuluma.

  • Hind võiks olla alguses veel tunduvalt kõrgem. See hoiaks ära spekulante, kes omale sadade kaupa domeene kokku ostaks. Hind langeb nagunii hiljemalt aasta pärast, ärge muretsege.

  • Lihtsalt huvipärast: kuidas hetkel on Google.ee ja Orkut.ee registreeritud ühele ja samale firmale?

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...