Läheb käima, ei lähe käima, läheb käima …

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 168 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Tänasest päevast on vähem, kui kolm nädalat jäänud hetkeni, mil peaks kehtima hakkama uued Eesti tippdomeeni domeenireeglid.

Kui teid tabas eelmist lauset lugedes déjà-vu, siis on see igati õigustatud, sest vaevalt kolm kuud tagasi oleme me selles punktis korra juba olnud. Toona lükkus reeglite jõustumise tähtaeg edasi, kuna sooviti “jätkata domeenireeglitele tehtud ettepanekute läbitöötamist”.

Olen omalt osalt toonast otsust korduvalt heaks kiitnud, kuna jaanuaris oli ilmselge, et ettevalmistöödega veel valmis ei olda. Veel kuu keskpaigas puudusid olulised dokumendid, millele kogu tippdomeeni reform peaks toetuma:

  • Domeenireeglid – on alustalaks kogu tippdomeeni reformi protsessile;
  • Registrileping – kirjeldab registri ja registripidajate vahelised õigused ja kohustused;
  • registriga liidestumise tehniline spetsifikatsioon.
  • registriteenuste hinnakiri;
  • EE Direkt teenuse kasutustingimused ja hinnakiri;
  • ülddomeenide registreerimis- ja kasutustingimused;
  • Domeenivaidluste Vahekohtu reglement ja hinnakiri.

Täna küsitakse meilt pidevalt, kas Eesti tippdomeeni uued reegliad hakkavad kehtima 1. mail või mitte. Ma olen ise selle küsimuse mitmel korral esitanud EIS juhatajale ja saanud iga kord vastuseks, et kõik toimub vastavalt eelnevalt välja käidud infole. Vaatamata EIS optimismile närib minu hinge väike kahtlus.

Kuna me oleme võtnud oma missiooniks seda teemat operatiivselt kajastada, siis jagan oma kahtluseid ka teiega.

Vaatleme esmalt möödunud kolme kuu sündmuseid:

28.02.10 avalikustas Eesti Interneti SA (EIS) oma koduleheküljel registriga liidestumise tehnilised tingimused.
21.03.10 avalikustas EIS oma koduleheküljel uued Domeenireeglid.
22.03.10 saatis EIS registripidajatele tutvumiseks laiali registrilepingu eelnõu.
06.04.10 saatis EIS registripidajatele tutvumiseks laiali registripidajatega toimunud diskussioonidel järgselt korrigeeritud registrilepingu üldosa eelnõu (EIS koduleheküljel seda veel pole).

Ja olemegi omadega jõudnud tänasesse päeva.

Hetkel tundub, et jätkuvalt on puudu hulk dokumente, mille olemasolu on 100% vajalik ja ilma milleta ei saa reformi käivitada:

  • registriteenuste hinnakiri,
  • EE Direkt teenuse kasutustingimused ja hinnakiri,
  • ülddomeenide registreerimistingimused,
  • Domeenivaidluste Vahekohtu reglement
  • registrilepingu lisad (sh tehnilised tingimused)

jne.

Isegi, kui eeldame, et Eesti veebimajutuse ja telekommunikatsioonifirmad saavad hakkama väikest sorti imega ja kolme-nelja nädalaga suudetakse oma infrastruktuur, töötajaskond, protsessid jne viia registrilepingus nõutud tasemeni ja allkirjastada lepingud, tundub 1. mai tähtaeg meile täna väga optimistlik, sest ka EIS peab hakkama saama sarnase imega. Esmalt tuleb neil avalikustada kogu puuduv dokumentatsioon ja seejärel kõik registripidajad akrediteerida. Kohustused, mis EIS endale selleks registrilepingus on võtnud, on üpris muljetavaldavad, alates koolitustest, külaskäikudest registripidajate asukohta, eksamite vastuvõtmisest ja lõpetades teenusepakkuja veebimaterjalide läbivaatamisega.

Omalt osalt teeme loomulikult kõik selleks, et valmis olla. Hetkel hoiab meid EIS’iga registrilepingut lepingut sõlmimast tagasi vaid asjaolu, et registrilepingu sõlmimiseks tuleb läbida koolitus, aga selle koolituse toimumise koht, aeg ja tingimused on meile veel teadmata.

Kommentaarid

3 kommentaari
  • Et siis EISi esimees ei saagi veel Lexust? Kurb.

    Haiseb see värk. Ja EENet kihistab naeru.

  • 3.2.4 Teatud domeenid on blokeeritud ja neid ei saa Domeeninimena registreerida. Blokeeritud domeenide nimekiri on avaldatud EIS-i veebilehel.

    Ei näe seda nimekirja ka kuskil…

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...