Alustasime täpitähtedega .ee domeenide eeltellimuste vastuvõtmist

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 155 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Täpselt üks kuu on jäänud hetkeni, mil Eesti internetiaadressid vabanevad piirangust, mis seni takistas ee-lõpulistes domeenides kasutada kõiki Eesti tähestiku tähti. 13. juunist saavad ka õ, ä, ö, ü, š ja ž loomulikuks osaks meie igapäevasest internetisuhtlusest.

Internetis teenuseid pakkuvatele ja kasutavatele inimestele tähendab piirangute kadumine võimalust kasutada oma emakeelt seda väänamata. Tulevikus välditakse sellega hulgim segadusi ja piinlikkust tekitavaid olukordi, mis seni on täppide puudumisega kaasnenud.

Näiteks kujutan elavalt ette, kui keeruline võis olla köökidele mööblit tootvate ettevõtete olukord, kes pidid pingutama endale normaalse internetiaadressi leidmiseks või pidid leppima aseainega. Leiame ju ka täna aadressilt kook.ee kondiitritoodete e-poe asemel hoopis Itaalia köögimööbliga tegeleva ettevõtte.

Kuna ettevõtjate huvi täpitähti sisaldavate domeenide vastu on suur, siis tuleb seekord kõigil, kes soovivad tõsta oma võimalusi üht või teist internetiaadressi endale saada, teha eeltööd. Selleks on kaks võimalust.

Esimene võimalus on neil, kellel on Eesti Interneti SA (EIS) poolt tunnustatud eelisõigus mingile nimekujule (kaubamärk, ärinimi või isikunimi). Nemad võivad 16.05.2011–05.06.2011 kestva perioodi jooksul esitada EIS-le tõestusmaterjalid neile kuuluva eesõiguse olemasolu kohta ja taotleda domeeni reserveerimist. Sellise taotluse esitamise eest tuleb sihtasutusele tasuda lõiv 60 eurot (vanas rahas ligi 940 krooni).

Tasub teadmiseks võtta, et taotluse esitamine EIS-le ja lõivu maksmine ei garanteeri siiski domeeni kasutusõiguse saamist. Kõik taotlused vaadatakse läbi sihtasutuse poolt ellu kutsutud komisjoni poolt, kellel on õigus ka taotlus tagasi lükata. Samuti kehtib komisjonile taotluste esitamisel põhimõte “kes ees, see mees”, nii et keegi võib teist oma taotlusega lihtsalt ette jõuda.

Täiendavalt tuleb märkida, et isegi kui EIS taotluse heaks kiidab, siis ei kaasne 60 euro maksmisega automaatselt domeeni registreerimist. Domeen tuleb hiljem registreerida registripidaja juures, mis tähendab veel täiendava registreerimistasu maksmist.

Teine võimalus on kõikidele neile, kes EIS-i poolset domeeni reserveerimisvõimalust kasutada ei soovi või mõnd tunnustatud eelisõigust ei oma. Neile pakub Zone.ee taaskord välja võimaluse esitada domeeni registreerimiseks eeltellimus.

Eeltellimuse puhul ei reserveerita domeeni tellijale, vaid tema taotlus vormistatakse registripidaja poolt ette 13. juunil algavaks avalikuks registreerimiseks, et edastada taotlus “kella kukkumisel” kiiresti ja korrektselt registrisse. Eeltellimuse esitamist saab alustada aadressil https://www.zone.eu/et/telli?eebackorder=1.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...