.EE domeeni registreeringu pikendamisest

margus
Jaga:

Antud blogipostitus on 152 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.


Eelmisel nädalal möödus aasta .EE domeenireformi käivitamisest ning sellega seoses hakkasid aeguma ka esimesed domeenid, mis sel tähtsal päeval registreeriti.

Kui enne reformi polnud kellelgi vaja muretseda oma .EE domeeni aegumise pärast, siis praegu on see vastupidi. Harjumuse või pigem harjumatuse tõttu võib domeeni pikendamine jääda unarusse ning kui ikka eriti hooletu olla, siis võid oma domeenist üldse ilma jääda.

  • .EE domeeni registreering on tähtajaline
  • .EE domeeni registreering saab olla kuni 1 aasta pikkune*
  • .EE domeeni registreeringut tuleb igal aastal pikendada
  • .EE domeeni registreeringu pikendamine on tasuline

* Peale domeeni pikendamist võib pikendamishetke ja järgmise aegumiskuupäeva vahe olla kuni 1 aasta ja 3 kuu pikkune

Pahaaimamatut registreerijat võisid eelnevad punktid rabada nagu välk selgest taevast, eriti kui varem mõnda alternatiivset domeenilõppu (nt. .com/.net/.org/.eu) registreerinud pole. Paratamatult tuleb aga selle kõigega harjuda.

Kui domeeni elueaks võib nimetada tervet perioodi, mis jääb domeeni esmase registreerimise ja registrist kustutamise vahele, siis eluea tsükliks võiks nimetada üht konkreetset aastat sellest elueast. Iga tsükkel peab lõppema domeeni pikendamisega – vastasel juhul lõpeb kogu domeeni eluiga registrist kustutamisega.

Ühes tsüklis eristatakse 4 erinevat faasi:

1. Aktiivne faas

Sellesse faasi satub domeen vahetult peale registreerimist või registreeringu pikendamist.
Selles faasis:

  • on domeeni staatus WHOIS andmetes: paid and in zone
  • on domeen lisatud .EE nimeserveri tsooni
2. Pikendamise faas

See jõuab kätte 9 kuud peale registreerimisperioodi algust ehk 3 kuud enne aegumist.
Selles faasis:

  • on domeeni staatus WHOIS andmetes: paid and in zone
  • on domeen lisatud .EE nimeserveri tsooni
  • on domeeni registreeringut võimalik pikendada 1 aasta võrra
3. Peatamise faas

See saabub juhul, kui eelmises astmes domeeni ei pikendatud – ehk aegumiskuupäeval. See faas kestab 90 päeva ja jaotub kaheks:

  1. Esimesed 30 päeva:
    • on domeeni staatus WHOIS andmetes: Expired
    • on domeen lisatud .EE nimeserveri tsooni
  2. Ülejäänud 60 päeva:
    • on domeeni staatus WHOIS andmetes: Domain is not generated into zone
    • on domeen eemaldatud .EE nimeserveri tsoonist

Kogu 90 päeva jooksul on võimalik veel domeeni registreeringut 1 aasta võrra pikendada.

4. Karantiini faas

See saabub juhul, kui domeen on olnud aegunud 90 (30+60) päeva järjest.

Faas ise kestab kuni 24 tundi – see tähendab seda, et suvalisel hetkel järgmise 24 tunni jooksul kustutatakse domeen täielikult registrist ning sellega muutub ta vabaks järgmistele registreerijatele.

NB! Karantiinis pole võimalik domeeni säilimiseks enam mitte midagi teha!

 

Kuna üks pilt ütleb alati rohkem kui tuhat sõna, siis on nimetatud faasidest parema ülevaate saamiseks abiks järgnev illustratsioon (pealeklikkides läheb suuremaks):


Piltlikult võiks ühte tsüklit võrrelda 4 astmelise trepiga, kus esimene aste on kõige kõrgemal, neljas kõige madalamal ja peale neljandat tuleb kuristik, kuhu domeen kukub, kui selle eest hoolt ei kanta 🙂

NB! Käesolevas postituses kirjeldatud domeeni elutsükkel kehtib ainult .EE lõpulise domeeni kohta – alternatiivsete domeenilõppude (.COM/.EU jne.) pikendamine, aegumine ja registrist kustumine käib küll sarnaselt, kuid pikendamistingimused ja faaside pikkused on erinevad. Täpsed tingimused tuleks välja uurida oma registripidajalt.

Tasub arvestada, et erinevalt reformieelsete domeenide ümberregistreerimisest lisatakse domeeni pikendamisel 1 aasta juurde domeeni hetkel kehtivale aegumiskuupäevale (nt. 06. juuli 2010 registreeritud domeeni aegumiskuupäev on 06.juuli 2011 ning peale pikendamist 06.juuli 2012). Seega pole mingit vahet kas pikendada domeen ära varakult või jätta viimase hetke peale. Rahalist võitu või kaotust sellest ei tule.

Pigem näitab praktika seda, et viimase hetke peale jättes ja kiirustades ei suju sellised asjad üldsegi mõnusalt. Kuna pikendamiseks on vaja suhelda registripidajaga või registripidaja pakutava domeenide haldusliidesega, siis oh seda häda kui ilusal pühapäevasel päeval domeeni pikendama asudes on kasutajatunnused ja salasõnad kadunud, registripidaja telefon ei vasta või kasvõi pikendamise eest pangaülekannet teostada ei õnnestu.

Zones registreeritud domeenide haldusliideses on pikendamist vajavate domeenide jaoks eraldi menüünupp “Domeenide pikendamine”, millele klikkides kuvatakse kasutajale tema domeenid, mis vajavad pikendamist või milllele saab veel aastaid juurde lisada:

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...