Tänasest võetakse vastu taotluseid uutele tippdomeenidele

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 147 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Internetiressursside kasutuselevõttu koordineeriv organisatsioon ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) alustab täna uute geneeriliste tippdomeenide loomiseks vajalike taotluste vastuvõttu.

Geneerilisteks nimetatakse tippdomeene, mis ei ole kasutusel riigi või rahvusvahelise organisatsiooni tähisena ja täna on neid kokku 22. Neist tuntuim on kindlasti .COM, milles registreeritud alamdomeenide arv ligineb juba sajale miljonile. Paljudele tulevad kindlasti tuttavad ette ka sellised internetiaadresside lõpud nagu .NET, .ORG, .MOBI jne.

ICANN usub, et uute geneeriliste tippdomeenide tutvustamine suurendab märkimisväärselt internetikasutajate valikuvabadust ja soodustab konkurentsi neid haldavate registrite vahel.

Potentsiaalsete uute tippdomeenide registritena nähakse globaalsete kaubamärkide omanikke ja mõnele spetsiifilisele huvigrupile internetiaadressi registreerimise osutamisest huvitatud organisatsioone. Seetõttu võimegi tulevikus kohata oma veebibrauseris aadresse, mille lõpus on .CANON, .APPLE või .MICROSOFT.

Geneerilise tippdomeeni taotluse esitamine ei ole odav lõbu, ainuüksi registreerimisprotsess läheb registreerijale maksma vähemalt 185 000 dollarit ja selle edasine ülalpidamine on samuti seotud märkimisväärsete püsikuludega. Sellest hoolimata ulatub potentsiaalsete taotluste arv tõenäoliselt sadadesse.

Uute domeenide reaalse kasutuselevõtuni läheb aga märkimisväärselt aega, esimesi neist võime tõenäoliselt kasutuses näha alles 2012. aasta lõpus või 2013. aasta alguses.

Uute tippdomeenide registreerimise protsessi kohta saab täpsemalt lugeda aadressil http://newgtlds.icann.org/en/

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...