Täpitähtedega EU domeeninimed ZONE.EU keskkonnas

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 172 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

EU domeen

Alates tänasest (1. detsembrist) on ZONE.EU keskkonna kaudu võimalik esitada EU IDN ehk täpitähti sisaldavatele domeeninimedele eeltaotlusi.

Alates 10. detsembrist 2009 on EU tippdomeenis võimalik registreerida selliseid domeeninimesid, mis sisaldavad ladina tähestiku diakriitilisi märke ehk katuse, täppide, konksude ja tildega tähti ning kreeka tähestiku või kirillitsa tähestiku tähti.

See tähendab, et eesti keele täpitähed õ, ä, ö ja ü on EU domeenides sellest kuupäevast lubatud ja ühtlasi tähendab see tuge ka kirillitsale.

Eeltaotlused edastame EURid kesksüsteemi registreerimiseks 10. detsembril kohe, kui registreerimissüsteem avatakse.

Täpsemat infot IDN domeenide käivitamise kohta leiate meie IDN Korduma Kippuvate Küsimuste lehelt aadressil https://www.zone.eu/kkk/idn

Kommentaarid

2 kommentaari
  • Enne kui suure hurraga täpitähtedega domeeni registreerima hakata, tuleks mõelda, kas ollakse valmis 11% külastajatest (IE6 kasutajad) loobuma. Internet Exploreri versioon 6 ei toeta neid domeene üldse, seega on leht selle brauseri kasutajatele kättesaamatu. On küll võimalik paigaldada plugin, mis selle vea parandab – aga ma ei usu, et keegi viitsib ühe aadressi pärast endale pluginat paigaldama hakata.

    Samuti ei näe ligi pooled külastajad (Firefoxi kasutajad) brauseri aadressireal ilusat täpitähtedega domeeni PÜHVEL.EU, vaid hoopis midagi sellist: XN–PHVEL-KVA.EU
    Brändi ja maine kujundamisel selline aadressi kuvamine küll kasuks ei tule – tavalisel kasutajal võib tekkida küsimus, et mis jama käib – mingi viirus või?
    Sellisel kujul aadressi näevad hetkel ainult Firefoxi kasutajad, IE8, Opera, Chrome, Safari näitavad aadressi korrktselt. IE7 pole isiklikult testinud.

    Firefoxi tugi võib küll millalgi muutuda, aga kes seda teab..

    Lisaks tuleks arvestada, et mailiaadressid peavad kõik jääma kujule XN–PHVEL-KVA.EU – asi sellest, et enamus mailiprogramme neid täpitähtedega domeene ikkagi ei toeta.

  • Illimar toob välja mõned väga head punktid ja asjaolud, mida arvesse võtta IDN domeeninimede kasutuselevõtul. Mul endal on sahtlisse tekkimas üks kirjatükk mõnede praktiliste näpunäidetega, kuidas IDN domeeninime mõistlikult kasutusele võtta.

    Mis puudutab vanemate veebibrauserite kasutajaid, siis Internet Explorer 6’e kasutab veel suurem osa tänastest internetikasutajatest, meie enda statistika järgi lausa 15-16%.

    Firefoxi ehk siis Mozilla arendajad pelgavad väga homoglüüfidest tingitud “spoofimise” võimalusi ja tippdomeenide puhul, mida nad ei ole oma “whitelisti” lisanud näidatakse domeeninime “punycodes”.

    Mozilla whitelisti saamise eelduseks on see, et tippdomeenil on olemas poliitika, mis takistab “spoofimist”. EU tippdomeenil on see poliitika olemas, sest erinevate tähestike segamist domeeninimes Euroopa Liit ei võimalda. Seetõttu on Mozilla whitelisti EU tippdomeeni ilmselt peagi oodata.

    Suurim probleem IDN domeeninimede kasutamisel on aga tõesti e-posti protokolli tugi, kuna e-posti sünd sarnaselt DNS’ile jääb Unicode ja IDN standardite eelsesse aega.

    Meie soovitus on IDN domeeninime kasutada kombinatsioonis ASCII analoogiga, et tagada ühilduvus vanema tarkvara ja standarditega, mis ei ole veel tänapäeva jõudnud.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...