Tagasivaade Zone tegemistele aastal 2010

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 158 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Domeenireform

Meie jaoks oli aasta olulisimaks teemaks vaieldamatult Eesti tippdomeeni reform, mis suvel kulmineerus uute domeenireeglite kehtestamisega. Seetõttu sobib seda postitust illustreerima paljudele meie reklaamikampaaniatest tuttavaks saanud näoga tegelane 🙂

Tegu oli väga kaua oodatud sündmusega, mis kulges küll üle kivide ja kändude, põhjustas palju segadust ning pahameelt, kuid oli sellegipoolest hädavajalik.

Algselt pidid uued domeenireeglid hakkama kehtima veeburaris, siis lükati see edasi maisse, sealt juunisse ja lõpuks alustati reeglite rakendamist hoopis juulis.

Paljudele pettumuseks määras Eesti Interneti SA (EIS) ühe domeeni registreerimise registripoolseks hinnaks lausa 342 krooni.

2. juulil lõppes 17 aastat Eestis kehtinud EENeti ajajärk ja tippdomeeni haldus läks üle Eesti Interneti SA kätesse.

Registri käivitamine 5. juulil aga EIS-il ebaõnnestus. Meie hinnangul põhjustas selle puudulik testimine. Enne registri käivitamist ei võimaldanud EIS registripidajatele kordagi ligipääsu live-serveritele ja seetõttu jäid neil kahe silma vahele ruutinguprobleemid, mis takistasid enamusel teenusepakkujatest registriga ühenduse saamist.

Register käivitus lõpuks 6. juulil, seda küll järjekordse hilinemisega.

Zone jaoks oli reformiaasta väga pingeline, veel aasta alguses töötasime koos kolleegidega ITL-ist domeenireegleid läbi. Aasta esimene pool kulges tarkvara ja protseduure välja töötades ning end koolitades. Põhjaliku ettevalmistuse tulemusena suutsime me juuli alguses pakkuda oma klientidele kõige täiuslikumat domeenide registreerimise platvormi ja see kajastus ka numbrites. Zonest sai reformiaasta edukaim registripidaja.

Töö tippdomeeni reformiga jätkub, sest enne 5. juulit registreeritud domeenide ümberregistreerimine ei ole veel lõppenud. Järgi on jäänud mõned päevad ümberregistreerimisperioodi nominaalaega ja kolm kuud vältav kustutamismenetlus. Veebruari alguses peaks aga pilt juba klaar olema, sest siis korjatakse tsoonist välja need domeenid, mille registreerijad on passiivseks jäänud.

ZoneID

Aprillis võtsime kasutusele universaalse kasutajatunnuse ZoneID, mille eesmärgiks on muuta domeenide registreerimisteenuste ja serveriteenuste kasutamine märgatavalt lihtsamaks.

Tänaseks on ZoneID süsteemiga liidetud ka Zone.ee väiksem sõsar Planet.ee ja ZoneID kasutajaid on kokku üle 40 tuhande.

ZoneID ei täida veel kogu oma potentsiaali, kuid meie plaanid on suured. Juba järgmisel aastal loodame just ZoneID-le tuginedes märgatavalt parandada oma teenuste kasutatavust.

Planet.ee

Väikesest sõsarast veel niipalju, et sügisest on Planet.ee kontodega võimalik siduda kõiki Zone.eu keskkonnas registreeritud domeene, sealhulgas .EE, .EU ja .COM. Selle funktsionaalsuse lisandumisega on Planetist saanud soodsaim veebimajutuse säästuoperaator Eestis.

VPS teenus

Aprillis väljus “beta” staadiumist uus virtuaalse privaatserveri teenus (VPS), mis pakub kasutaja käsutusse virtuaalse Linux operatsioonisüsteemi instantsi.

VPS teenuse raames kasutusele võetud Fujitsu blade-serverid ja fibre-channel andmesalvestuslahendus näitasid end niivõrd heast küljest, et järgmisel aastal on oodata sama tehnoloogia laiemat kasutuselevõttu ka mujal meie infrastruktuuris.

Virtuaalsed privaatserverid on väga hästi vastu võetud ja leidnud tänaseks juba sadu kasutajaid.

.EU tippdomeen

Euroopa Liidu tippdomeeni .EU kasutusaktiivsus kasvas 2010. aastal märkimisväärselt, uute EU-lõpuliste domeenide registreerimiste arv Zones tõusis aasta lõikes ligi 67% võrra.

Oma osa oli selles kindlasti asjaolul, et inimesed näevad Euroopa Liidu tippdomeenis soodsamat alternatiivi EE-lõpulisele domeenile, kuid kindlasti oli kasvus oma osa ka mitmel meie poolt korraldatud sooduskampaanial.

Kevadel liitus Zone ühtlasi EURid Code Of Conduct programmiga, millega kinnitasime järjekordselt valmisolekut pakkuda oma klientidele parimat võimalikku teenust.

Hinnangud

Uuringufirma Faktum & Ariko viis suvel Eesti ettevõtete hulgas läbi küsitluse, mille raames uuriti inimeste arvamusi erinevate domeenide registreerimise ja serveriteenuste osutamisega tegelevate ettevõtete kohta.

Valdav enamus neist, kes meie teenustele hinnangu andsid, hindasid meie teenuste taset heaks või väga heaks. Halvaks või väga halvaks ei pidanud meie teenuste taset ükski küsitletu. See oli ühtlasi oma valdkonna parim tulemus.

Meie klientidest oli teenusega rahul 98% küsitletutest, 2% ei osanud hinnangut anda. Jälle valdkonna parim tulemus.

Meie klientide hulgas on enim neid, kes soovitaks oma teenusepakkujat ka teistele.

Köögipoolelt

Sel aastal jõudsime lõpuni oma andmesideinfrastruktuuri uuendamisega, tänaseks on kõik teenuste pakkumisega seotu üle viidud uude töökindlamasse andmesidevõrku.

Seoses uute serverite lisandumisega laiendasime märkimisväärselt oma seadmemajutuspinda.

Juba pikka aega oleme teinud oma klientide andmetest igaöiseid varukoopiaid off-site, et tagada andmete säilimine ka tulekahju, muu suurema õnnetuse või kasvõi terrorirünnaku korral. Sel sügisel vahetasime me off-site varukoopiate asukohta ja seoses sellega lisandus meile ka uus seadmemajutuspinna partner.

Aus hinnastamine

Kuna sügisel liitusime Ausa Hinnastamise Kokkuleppega, siis võite ka eurole ülemineku järgselt end rahulikult tunda. Me ei tõsta sellega seoses oma hindu.

Soovime kõigile head vana aasta lõppu ja kordaminekuid uuel aastal! Kohtumiseni 2011. aastal, mis on Zonele juba 12. tegutsemisaasta.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...