Järgmine veebilehtede turbonupp sisse lülitatud: HTTP/2

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 95 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Turbo Boost

Eelmisel aastal kirjutasin, et lisasime oma platvormi PHP 7. versiooni toe ja see on justkui veebilehe “turbonupp”. Täna teavitan, et oleme oma platvormi juhtpaneeli lisanud veel ühe funktsionaalsuse, mida ka võiks “turbonupuna” kirjeldada ja selleks on HTTP/2.

1991. aastal Tim Berners-Lee visioonist sündinud HTTP (Hypertext Transfer Protocol) on olnud üks olulisemaid ja kasutatuimaid internetiprotokolle maailmas. Arvestades standardi lõplikule kinnitamisele eelnenud mitteametlikku kasutust, on selle seni populaarseim versioon HTTP/1.1 teenindanud internetikasutajaid kakskümmend aastat. Muuhulgas võimaldas just HTTP/1.1 virtuaalsete veebiserverite loomise, mille eest meil Zones tuleb eriti tänulik olla.

HTTP/2

Protokolli kunagiste loojate heast tööst kõneleb asjaolu, et Internet Engineering Task Force (IETF) pole pidanud järgmise versiooni välja laskmisega kiirustama ja kinnitas uue veebiliikluse standardi HTTP/2 (esialgse nimega HTTP/2.0) ametlikult alles 2015. aasta mais. Aasta hiljem oleme jõudnud olukorrani, kus uuel standardil põhinevad tarkvaralahendused on jõudnud stabiliseeruda ja mul on võimalik kuulutada HTTP/2 täieõiguslikuks osaks ka Zone.ee tarkvaraplatvormist.

Võrreldes varasema versiooniga, kasutab HTTP/2 mitmeid nutikaid võimalusi muutmaks kodulehed tähelepanuväärselt kiiremaks ja efektiivsemaks.

Olulisimad uuendused, mis selle tingivad on järgmised:

  • ressursside paralleelseks laadimiseks vajalike samaaegsete ühenduste arv viiakse miinimumini;
  • vähendatakse turvatud veebilehtede kasutamiseks vajalike TLS kätluste arvu;
  • andmeliikluse mahtu vähendatakse HTTP päiste pakkimise abil;
  • võimaldatakse HTTP päringute prioritiseerimist, et veebilehitsejad saaksid olulisemad failid alla laadida kiiremini;
  • võimaldatakse veebiserveril sisu kasutajale “lükata”, saates ühele päringule vastuseks mitu ressurssi.

Ühtlasi vähendab HTTP/2 tarkvaraarendajate koormust, sest enam ei ole vaja veebirakenduste kiiruse parandamise nimel juurutada eelmisele HTTP põlvkonnale spetsiifilisi häkke nagu:

  • CSS-i ja JavaScript-i failide kombineerimine;
  • CSS-i ja JavaScript-i sisu HTML-i sisse põimimine;
  • väikeste pildifailide kombineerimine suurteks spraitideks;
  • HTTP päringute hajutamine üle mitmete hostide.
  • Mis kõige olulisem, enamus HTTP/2 poolt pakutavast efektiivsusvõidust tuleb lõppkasutajale ja kodulehe omanikule kätte ilma olulise pingutuseta. HTTP/2 toega veebiserver ja veebilehitseja teevad suurema osa tööd taustal ise ära.

    Kõik see kokku tähendab kiiremaid veebilehekülgi, rahulolevaid otsimootoreid ja õnnelikke kliente.

    Prognoosin, et kõige suuremat efekti on oodata mobiilselt ühendatud või pikema distantsi taga asuvatel kasutajatel ning ressursimahukate rakenduste, näiteks Magento, kasutajatel. Meie põgusad eksperimendid näiteks viitasid, et mobiilside kasutajate jaoks võib lehe laadimise kiirusevõit olla ideaaltingimustel 100% või rohkemgi.

    HTTP/2 kasutamiseks on juba valmis enamus aktiivsetest veebikasutajatest. Tegime külastajate profileerimise abil väikese katse, selle tulemus näitas, et HTTP/2 oskusega veebilehitsejat kasutavaid külastajaid on Zone.ee kodulehel 3 korda rohkem, kui neid, kes ainult HTTP/1.1 kasutamiseks suutelised on.

    HTTP/2 eeldab turvatud ühendusi ja on seetõttu kasutatav neile, kes serveri ja kasutaja vahelise liikluse krüpteerimiseks valmis. Lülitasime kõikidele HTTPS toega teenuspakettidele HTTP/2 vaikimisi sisse. Kes leiab, et ta mingil põhjusel HTTP/2 tuge ei soovi või kogeb seoses sellega anomaaliaid, saab selle välja lülitada Minu Zone juhtpaneeli vahendusel Virtuaalserveri sätetes.

    Tere tulemast tulevikku!

    Kes tahab kogeda HTTP/2 efekti, võib seda kõige selgemalt näha CDN teenusepakkuja Akamai poolt valmistatud vahval demolehel: https://http2.akamai.com/demo

  • Populaarsed postitused

    CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

    Ingmar Aasoja
    Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

    Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

    Jaanus Putting
    See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

    Aegunud PHP on aegunud PHP

    Hasso Tepper
    Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

    Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

    blogi
    Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...