Google degradeerib Symanteci turvasertifikaatide taset

Ardi Jürgens
Jaga:

Google annab teada, et maailma üks suurimaid sertifitseerimiskeskuste omanikke Symantec on teinud turvasertifikaatide väljastamisel niivõrd palju vigu, et Google kahandab märkimisväärselt oma veebilehitseja Chrome usaldust Symantec’i poolt kinnitatud sertifikaatide vastu.

Tegemist on märkimisväärse sündmusega, kuna Symantec’i omanduses on mitmed maailma tunnustatuimad turvasertifikaate väljastavad brändid, sealhulgas Verisign, Thawte, Geotrust ja RapidSSL. Erinevatel andmetel andsid Symantec’i brändid 2015. aastal välja 30% maailma turvasertifikaatidest ja nende väljastatud sertifikaatide abil teostatakse ka praegu umbes 40% kõikidest sertifikaatide valideerimistest. Google Chrome on omakorda üks maailma kasutatuimaid veebibrausereid, mille turuosa on kõvasti üle 50%. Zone veebi puhul oleme tähendanud, et Google Chrome kasutajaid on kohati lausa üle 60%.

Google usaldamatus saab koheselt väljenduma Symantec’i Extended Validation (EV) sertifikaatide staatuse degradeerimises ja ülejäänud sertifikaatide kehtivusaja järjepidevas vähendamises. Järsku ja täielikku Symantec’i sertifikaatide usaldamise lõpetamist Google siiski ei plaani.

Tavapäraselt on Extended Validation sertifikaadid äärmiselt kõrge usaldustasemega, kuna nende väljastamisele eelneb põhjalikum taotleja tausta kontrollimine ning sertifikaat seotakse lisaks domeenile ka konkreetse äriühinguga. Kõrget usaldustaset väljendatakse lehitseja poolt veebikasutajatele kuvades EV sertifikaate kasutavatel lehtedel aadressiribal rohelist tausta või täiendades aadressi silmapaistvas rohelises kirjas organisatsiooni nimega.
Symantec’i EV sertifikaatide staatus võrdsustatakse lähiajal Google Chrome poolt tavasertifikaatidega, mis tähendab, et täiendavat usaldust ilmestavad atribuudid eemaldatakse aadressiribalt. Ülejäänud turvalist ühendust tähistavad märgid jäävad alles. Symantec’i EV sertifikaatide staatus degradeeritakse üheks aastaks.

Löök Extended Validation sertifikaatide pihta on Symanteci jaoks ilmselt väga valus, sest väidetava põhjaliku taustakontrolli alusel väljastatavad sertifikaadid on küllalt kallid ja neid ostavad just organisatsioonid, kes panustavad enam oma turvalisusesse ja mainesse.

Esimene ports tavasertifikaate saab mõjutatud Google Chrome versioonis 59, mis kuulutab usalduse lõppu nendele Symanteci sertifikaatidele, mille kehtivuse lõpuni on selleks hetkeks jäänud üle 33 kuu. Selliseid sertifikaate  Chrome siis enam usaldusväärseks ei tunnista.

Muuhulgas kasutab Symantec’i perkonna EV sertifikaati ka Zone.ee ja tavaolukorras sisalduvad Zone turvasertifikaatide tooteportfellis sertifikaadid ka enamuselt ülalnimetatud Symanteci brändidelt.

Hetkeseisuga oleme siiski ajutiselt peatanud  uute Symantec’i sertifikaatide väljastamise, kuni sellesse teemasse on saabunud rohkem selgust ja Symantec on informeerinud oma kliente sellest, kuidas kavatsetakse seni väljastatud sertifikaadid uuesti valideerida.

Seni võimaldavad akuutsed vajadused rahuldada meie teenusplatvormi sisse ehitatud tasuta Let’s Encrypt sertifikaadid ja kommertssertifikaadid teiselt suurelt sertifitseerimiskeskuselt Comodo.
Arusaadavalt ei ole Symantec Google süüdistustega nõus ja on väljastanud omapoolse sama karmisõnalise vastulause: https://www.symantec.com/connect/blogs/symantec-backs-its-ca

Kuidas järgivad Google astutud samme teised brauseritootjad, nagu Mozilla või Microsoft, näeme ilmselt lähiajal. Märgid viitavad sellele, et reaktsioon saab olema mõnevõrra mõõdukam.

P.S. Tasub äramärkimist, et esimesed märgid EV sertifikaatide usaldusväärsuse langusest on Google Chrome Windowsi ja Linuxi versioonides juba näha.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...