Veel TLS uuendustest

Ardi Jürgens
Jaga:

Mõned postitused tagasi kirjutasin siin TLS (Transport Layer Security) pärandversioonide hülgamisest ja TLS versiooni 1.3 kasutuselevõtust. Tänaseks on kõik sellega seotud tööd meie platvormis teostatud –
tarkvaraplatvorm toetab vaikimisi vaid parimatele praktikatele vastavaid protokolliversioone (1.2 ja 1.3), kuid oleme klientidele loonud võimaluse ajutiselt pärandversioonide (1.0 ja 1.1) tuge sisse lülitada (vt allolevat illustratsiooni 1).

Illustratsioon 1

Rõhutan siiski, et pärandversioonide kasutamine ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik ja põhjustab meile palju peavalu. Näiteks annavad täna mitmed infosüsteemide võrgupinu turvalisust hindavad skännerid meie klientide saitidel TLS 1.0 ja TLS 1.1 versioonide kasutamise kohta valepositiivseid hinnanguid ka siis, kui neid reaalselt ei kasutata.

Ainus pikas perspektiivis mõistlik lahendus on uuendada oma veebilehtede poole pöörduvat riist- ja tarkvara nii, et toetatud oleks ainult aktuaalsed TLS versioonid.

Veelkord ka ID-kaardiga autentimisest.

Nagu ka varem mainitud, siis TLS 1.3 kasutuselevõtuga muutus Eesti ID-kaardi autentimise kasutamine veebiserveris tehniliselt keerukamaks, sest autentimise nõudmine kataloogi tasandil ei ole enam praktiliselt võimalik.

Kuna ID-kaardi kasutuselevõtu seadistamine serveritasandil on   nüansirikkam teema, siis otsustasime selle keerukuse kasutaja eest veidi ära peita. Nii lõid meie tarkvaraarendajad Minu Zone haldusliidesesse uue “linnukese”, mille abil saab ID-kaardiga autentimise nõuet haldusliideses mõne klikiga sisse lülitada (vt ülalolevat illustratsiooni 1). Samuti on klientidel võimalik sealsamas sisse lülitada tuge tarkvaraarenduses kasutatavale testkaartidele.

Pärandversioonide juurest sujuvalt pärandteenuste juurde.

Oma esimese avaliku teenusena alustas Zone 1999. aastal tasuta veebimajutusteenuse pakkumist. Algselt said selle kasutajad endale kodulehe kujuga zone.ee/kasutajanimi, hiljem web.zone.ee/kasutajanimi.

Kasutajate nõudmiste kasvades jäi see teenus ajale jalgu ja lõime entusiastide ning õppurite jaoks hoopis Planet.ee keskkonna, mistõttu vanasse tasuta veebimajutusteenusesse kasutajate vastuvõtmine lõpetati.

Meie tehnikud otsustasid aga, et üldisele infoturbeolukorrale tuleb kasuks, kui tirime ka oma tasuta veebimajutuse pärandteenuse 21. sajandisse ja paneme selle “sõjaratsu” tööle üle turvalisema HTTPS protokolli.

Selleks tegime veelkord ühe kiire vangerduse ja võtsime HTTPS toe lubamiseks web.zone.ee nime asemel kasutusele nime webzone.ee.

Vanad aadressid suunatakse nüüd sujuvalt HTTPS ühendusele ümber.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...