CloudFest 2023 – ülevaade ja reaktsioonid

Ardi Jürgens
Jaga:

Eelmisel nädalal leidis Saksamaal Rustis aset järjekordne pilvandmetöötluse ja Interneti olelusteenuste valdkonna suursündmus CloudFest. Meie jaoks oli tegemist suurepärase võimalusega taaskohtuda oma koostööpartnerite, tarnijate ja sõpradega ning luua samal ajal ka uusi ja ägedaid suhteid.

Zone spetsialist tutvumas CloudFest festivalialaga.

Tänavuse ürituse läbivaks teemaks oli Resilient Cloud (eesti keeles ilmselt lähim ning ürituse konteksti kattev tõlge sellele laihaardelisele pealkirjale võiks olla „Kohanduv Pilv”), hõlmates mitmeid alateemasid nagu teenuste tulevikukindlaks muutmine, turvalisus ja jätkusuutlikkus Internetis ning pilvega seotud ärimudelid.

Tehisintellekti … revolutsioonist

Igati oodatult ja kooskõlas täna Internetis laialtlevinud diskursusega hiilis ka tulevikukindlusega seotud ettekannetes ja aruteludes nii messialal kui ka selle ümbruses üks kindel ja aktuaalne narratiiv: kuidas mõjutavad kolossaalselt suurtel keelemudelitel põhinevad tehisintellekti süsteemid (LLM) meid puudutavat tööstusharu? Eeskätt siis hetkel pea kõike hõlmava ja -mõjutava OpenAI ChatGPT platvormi kontekstis.

Tuleb vaid nõustuda, et OpenAI tormilist arengut viimastel nädalatel võib kirjeldada kui kõigi aegade suurejoonelisemat „tehisintellekti kevadet”. See on juba toonud ja toob edaspidigi kaasa ohtralt uuendusi, mis kasutavad ära selle mudeli erakordset keeletöötlemise võimekust.

Mõned sellistest uuendustest olid CloudFesti eksponentide poolt julgesti ka välja pandud. Küll aga keskendus enamus neist esialgsete ChatGPT kasutusviiside kirjeldamisel vaid sisu genereerimisele. Mõned näited selle võimekusest täna:

  • tekstid blogipostituste, sotsiaalmeedia ja muu veebipõhise sisu jaoks
  • tekstid uudiskirjade ja muu e-kirjapõhise kommunikatsiooni jaoks;
  • tootekirjeldused ja muud tekstid e-kaubanduse jaoks;
  • otsingumootori optimeerimine jne.

Tunnistan, et ma ei jää eriti ootama tehisintellekti poolt genereeritud soovimatuid turundusmaterjale, millega inimesi päris kindlasti varsti pommitama hakatakse. Siiski rõõmustab mind pisutki teadmine, et tehisintellektil põhinev rämpsposti filtreerimise äri saab rokkima!

Teadupärast töötab ka Euroopa Liit hetkel pingsalt tehisintellekti seaduse (https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_Intelligence_Act) kallal, mis loodetavasti loob piisava raamistiku osapooltele, kes püüavad käimasolevat tehisintellekti kevadet maksimaalselt ära kasutada. See omakorda võib aga järgnevad CloudFestid vägagi huvitavaks muuta.

Auru jätkus siiski ka infoturbele

Nii nagu alati, oli ka seekordsel CloudFestil põhjalikult esindatud mulle alati südamelähedane ja kallis infoturbe teema. Paljud eksponendid tutvustasid oma lahendusi konfidentsiaalsuse, kättesaadavuse ja terviklikkusega seotud riskide haldamiseks. Pean siiski tunnistama, et ma ei nõustu kõikide üritusel osalejate esindatud seisukohtadega. Nimelt peaks veebimajutussektor võtma hoopis küpsema ja kasutajasõbralikuma suhtumise küberturvalisusse, sest turvalisust ei saa müüa lihtsalt WordPressi plugina või majutusteenuse haldusliidese lisana.

Lisaks peaks nii mõnigi teenusepakkuja mõnikord enne oma klientide häbistamist pikalt peeglisse vaatama. Sektorina peaksime keskenduma vaikimisi mõistlikult turvalise teenuse osutamisele, mitte aga käituma enesega rahulolevalt ja patroneerivalt olukordades, kus meie kliendid teevad seda, mida inimesed kõige paremini oskavad – ehk inimlikke vigu.

Ahjaa! Ja e-post ei ole ikka veel surnud. E-posti ökosüsteemi lahendusi pakkuvaid eksponente oli esindatud arvukalt ja ambitsioonikamalt kui kunagi varem. Meie jaoks on see muidugi hea uudis, sest suurepärase e-posti funktsionaalsuse pakkumine meie veebimajutusteenuste osana lihtsalt on „kind of our thing”.

Saadan meie tänusõnad ja tervitused kõigile, kellega CloudFestil kohtusime ning näeme juba järgmisel aastal!

Populaarsed postitused

Partner soovitab: Kodulehe hooldus ehk kuidas kaitsta seda küberrünnakute eest

MarketingSharks
Veebiarenduse maailmas on WordPress vaieldamatult üks kõige populaarsemaid sisuhaldussüsteeme.

Hea klienditugi on edu valem ehk halloo, miks sa ei vasta?

Martti Varik
Kui suur võib olla pettumus olukorras, kus vajad kiiresti töömeest või ehitajat ning saadad e-posti päringu kaheksale spetsialistile, aga mitte keegi...

Lühim .EE domeen läks kaubaks rekordhinnaga

Lemme Suve
Hiljuti tõi Eesti Interneti SA turule aastaid reserveerituna hoitud domeeninimed. Omanikke ootavad paljud eksklusiivsed domeenid - mitmed Eesti kohanimed,...

Vana veebimeil läheb hingusele, on aeg uuendada harjumusi!

Kaarel Urva
31. oktoobril 2023 tõmbame juhtme seinast oma vanal veebimeilil (webmail.zone.ee), mis on viimased neli aastat paralleelselt kasutuses olnud uue, pidevalt...