PHP versiooniuuenduste strateegiad

Ingmar Aasoja
Jaga:

TL;DR;

Nüüdsest saad lisaks PHP versioonile valida ka seda, et Zone teeb sinu poolt valitud versioonile ise uuenduse.

See, et aegunud PHP on koormaks nii meile kui ka klientidele, on korduvalt kajastamist leidnud teema. Seetõttu oleme ette võtnud teekonna, millega püüame võimalikult palju tööd kliendi eest ise ära teha ning üheks selliseks tööks on PHP versioonide uuendamine kliendi eest. Allpool keskendume lähemalt aga sellele, miks sellise otsuse tegemine niisama lihtne pole ja milised on valikud ja viisid parima lahenduseni jõudmiseks.

PHP versiooniuuenduste strateegiad

Miks me seda tegime?

Seni oleme suutnud tuvastada võimalikke servereid, kus PHP versioonid on erinevad, kasutades mitmeid meetodeid. Need meetodid ulatuvad alates sellest, kas vastaval (alam)domeenil on üldse PHP-faile, kuni skannerite kasutamiseni, mis püüavad tuvastada rakenduse sobivust uuemate PHP versioonidega. Siiski on meil piiratud ülevaade, sest me ei tea täpselt, mis kliendil serveris tegelikult on.

Nüüd saab klient ise määrata, kas soovib, et “Uuendage kõik versioonid” või “uuendage väikeste versiooniuuenduste kaupa”. Näiteks, kui klient soovib, et versioon 7.3 uuendatakse 7.4 peale, aga versioonile 8.0 soovib ise üle minna, siis see valik sobib talle hästi. Edasi, versioonid 8.1 kuni 8.4 uuendame juba meie.

Samuti saab klient määrata strateegiad vastavalt kasutusel olevale rakendusele. See lahendab olukorra, kus näiteks WordPress või mõni pistikprogramm ei uuene, sest PHP versioon ei ole uuendatud, ja sait ei tööta uuema PHP versiooniga, sest vana pistikprogramm ei toimi sellega. Lahenduseks on enamikul juhtudel nii pistikprogrammide kui ka PHP versiooni jooksvalt väikeste sammudega uuendamine. Selleks oleme seadistanud “WordPressi” strateegia, kus eeldame, et kliendi rakendus on alati võimalikult uuendatud WordPressi versioonil (näiteks Zone+ automaatsete uuenduste abil) ning meie püüame hoida PHP versiooni vastavalt õigel tasemel.

Millised on meie esialgsed strateegiad?

Strateegiaid on kahte tüüpi: dünaamilised ja fikseeritud.

Dünaamilised:
Suured – sellega uuendame PHP versiooni alati võimalikult värske versioonini, mis aga ei ole kunagi värskem meie süsteemis olevast vaikimisi versioonist
Väikesed – komakohajärgsed ehk pisiuuendused, millega uuendame PHP versiooni alati võimalikult värske versioonini, mis aga ei ole kunagi värskem meie süsteemis olevast vaikimisi versioonist
Käsitsi – sellega määrab klient oma PHP versiooni ise

Fikseeritud:
WordPress – Meie määratud sobiv versioon WordPressile eeldusel, et seda on ajakohasena hoitud
Zone soovitatud – Hoiame alati viimasel vaikimisi versioonil. Reeglina tähendab see kõige uuemat versiooni, mis on avalik olnud olnud vähemalt pool aastat

Kuigi Zone soovitatud ja Suured tunduvad esmapilgul justkui üksühele samad, siis dünaamiliste ja fikseeritud strateegiate erinevus seisneb selles, et fikseeritud strateegia puhul hoiame versiooni täpselt sellisena, nagu strateegias on märgitud ja seda isegi juhul, kui see tähendab teoorias vanema versiooni valimist. Dünaamilise strateegia puhul me viime uuendamise läbi vaid juhul, kui kliendil on kasutusel vanem versioon.

Kus saab PHP uuendamise strateegiat muuta?

Strateegia muutmiseks pead sisenema Minu Zone’s vastava virtuaalserveri haldusesse. Vali menüüst Veebiserver ja sealt omakorda menüüpunkt Peadomeeni seaded või Alamdomeenid. Strateegiate valiku leiad PHP versiooni juurest ja seal saadki neid soovi korral valida & muuta.

Kuidas toimub uuendamine?

Klienti teavitame PHP versiooni uuendamisest eelnevalt e-maili teel. E-mailis on loetletud kõik (alam)domeenid ja versioonid, millele me rakenduse uuendame. Lisaks sisaldab e-mail linki, mille kaudu saab klient testida, kas rakendus töötab uuema versiooniga. Kui klient soovib, võib ta enne uuendamist muuta strateegia Käsitsi uuendamise peale, mille korral me ise enam versiooni ei uuenda.

Kirjas on märgitud ka kuupäev, millal PHP versioon uuendatakse. Kui uuendus saab tehtud, siis me teavitame sellest klienti täiendavalt.

Miks ma peaksin valima PHP strateegia?

Kui varem ei lubanud me aegunud PHP versioone valida, siis alates 1. juunist toome turule võimaluse neid siiski teatud summa eest kasutada. Selle tingis olukord, kus mõistsime, et ressursid, mis kuluvad aegunud PHP versioonide säilitamisele ja parandamisele, saab siiski klientide soovil mingil määral katta. Seni, kuni kulu ei ole ebamõistlikult suur võrreldes pakutud teenuse tuluga, saame klientidele vastu tulla.

Kahjuks on vananenud PHP versioone kasutama jäänud arvestav hulk kliente, kes seda tegelikult ei vaja. Näiteks, kui võtta WordPress, siis selle uuendamise korral võiksime strateegia järgi ka PHP versioone ise muuta, eeldusel, et teame kliendi soovi. Sel juhul kasutaksid aegunud PHP teenust vaid need kliendid, kes seda tõesti soovivad ja vajavad. Kui hoida rakendust väikeste sammudega alati värskena nii rakenduse enda kui ka selle aluseks oleva platvormi osas, siis ei kogune aastatepikkust aegunud tarkvara taaka. See aitab vältida olukordi, kus tehnilise taibuga isik peab ühe korraga suurt hulka aegunud tarkvara uuendama või kus klient peab ebamõistliku kulu tõttu tellima täiesti uue veebilehe.

Mida toob tulevik?

Rõhutan, et vähem probleeme! Tulevik toob kindlasti suurele osale veebiserveri kasutajatest vähem probleeme PHP versioonide uuendamisega. Zone hakkab andmeid põhjalikult analüüsima ning võimalusel teatud olukordades mõnda strateegiat soovitama või isegi teatud tegevusi automaatselt sisse lülitama. Samuti ei saa välistada seda, et analüüside ja/või klientide tagasiside põhjal lisandub valikusse ka mõni uus strateegia.

Populaarsed postitused

"Pilve pole olemas. On lihtsalt kellegi teise arvuti."

Ardi Jürgens
Mis ikkagi on pilveteenus, kuidas see keerukas süsteem töötab ning kuidas me tulime mõne nädala eest toime ühe jõudlust pärssinud ootamatusega....

Saabub OpenSSL 3 tugi - ka aegunud PHP versioonidele

Ingmar Aasoja
Zone veebimajutusplatvormi aluseks olevat ZoneOS operatsioonisüsteemi ootab ees suurem uuendus: juurutame OpenSSL 3. versiooni. See muutus mõjutab pea...

Uuendame NodeJS ja Python vaikeversioone

Ingmar Aasoja
Juunis 2024 hakkame Zone platvormi järk-järgult l uuendama NodeJS ja Python vaikeversioone, mistõttu palume käesoleva kirjatükiga tähelepanu just...

Veelkord aegunud PHP versioonidest

Kaarel Urva
Mäletatavasti teavitasime aprilli lõpus kliente sellest, et aegunud PHP versioonide kasutamine muutub tasuliseks. Mõistetavasti tuli see uudis paljudele...