IPv6 progress Zones

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 138 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Tänaseks on valdav osa aktiivseid internetikasutajaid üldjoontes juba kursis asjaoluga, et lähiaastatel ootab internetti ees internetiprotokolli senise 4. versiooni kõrvale uue 6. versiooni tulek (http://en.wikipedia.org/wiki/IPv6). Siirdumine kaasaegsemale tehnoloogiale peaks ennetama internetiaadresside põua tekkimist ja tooma endaga kaasa mitmeid kasulikke tehnoloogilise uuendusi.

Ka Zone tehniline meeskond on aktiivselt tegutsenud uue internetiprotokolli toe lisamisega oma taristusse. Osa eeltöid IPv6 kasutuselevõtuks tehti ära meie andmesidevõrgu uuenduste raames (http://blog.zone.ee/2012/01/27/andmesideinfra-uuendustest/) ja läinud aasta jooksul oleme IPv6 tuge vaikselt, aga kindlalt, mööda oma teenuste “pinu” toonud aina kõrgemale, klientidele lähemale.

Entusiastlikumad füüsiliste serverite majutajad on meie pilootprogrammi raames esimesed IPv6 alamvõrgud juba reaalsesse kasutusse saanud. Lähinädalatel jõuame aga verstapostini, millest alates on enamus meie serveriteenuste klientidest ja kasutajatest uuest protokollist mõjutatud. Nimelt hakkab IPv6 tugi vaikselt jõudma meie Virtuaalserverite ja Nutikate Privaatserveriteni.

Oktoobri jooksul ootab Zone tarkvaraplatvormi kasutavaid servereid ees tarkvarauuendus, mille järgselt omandavad kõik uuendatud masinad aktuaalsed, globaaselt marsruuditavad IPv6 aadressid.

Kasutajatele tähendab uuendus, et Virtuaalserverist või Nutikast Privaatserverist väljuvad ühendused võivad edaspidi lisaks 4. versiooni IP protokollile leida aset ka üle IP protokolli 6. versiooni. Kui serverist loodava väljuva ühenduse raames tehakse DNS päring ja selle vastuses on olemas ka IPv6 aadress, üritatakse väljuvat ühendust esmalt luua just selle pihta.

IPv6 ühenduvuse osas me Zone osalt probleeme ette ei näe, meie ruuterites on olemas täielikud globaalsed IPv6 võrkude tabelid ja 6. versiooni IP ühenduvus on meil tagatud koostöös kahe teenusepakkuja Cogenti ja Linxtelecomiga.

Praegune muudatus võib endaga probleeme kaasa tuua juhul, kui kasutaja internetirakendused suhtlevad serveri(te)ga, mis on valesti seadistatud. Näiteks üritatakse luua meie platvormilt ühendust serveriga, millel on olemas IPv6 DNS kirje, kuid reaalsuses puudub IPv6 ühenduvus. Sellisel juhul on edasiseks tegutsemiseks kolm varianti:

  • võtta ühendust serveri omanikuga ja paluda puudulik IPv6 DNS kirje eemaldada;
  • võtta ühendust serveri omanikuga ja paluda IPv6 ühenduvus luua/taastada;
  • muuta oma skripti nii, et see pöörduks alati IPv4 aadressi poole.

Virtuaalserveritesse ja Nutikatesse Privaatserveritesse sisenevate ühenduste tarbeks me veel DNS tsoonidesse IPv6 aadresse ei lisa. Mitme suure muudatuse korraga tegemine võiks viia segaduseni ja selle vältimiseks lükkame eelpoolmainitet operatsiooni edasi tulevikku.

Kes soovivad Zone IPv6 ühenduvust testida ja meile selle kohta tagasisidet anda, saavad seda teha, külastades mõnd http://web.zone.ee tasuta veebimajutusteenust kasutavat kodulehte, või web.zone.ee hostile ping6 või traceroute6’ga ühendust luues.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...