30. juunist jõustub e-kaubanduse jaoks oluline HTTPS nõue

Ardi Jürgens
Jaga:

30. juunist ei luba Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) makseandmeid käsitlevate veebilehtede omanikel enam kasutada aegunud SSL/TLS turvastandardeid.

Selliste lehtede haldajad peaksid 30. juuniks veenduma, et nende HTTPS ühendused oleksid seadistatud järgmiselt:

1) SSL standardi kasutus peab olema täielikult keelatud;
2) kasutusel olev TLS protokoll peab olema vähemalt 1.1 või uuem.

Zone klientidel on hetkel seis selline:

1) SSL standardi kasutus on täielikult keelatud;
2) vaikimisi kasutusel olev TLS protokoll on 1.0 või uuem.

Rõhutan, jutt on konkreetselt SSL standardist! SSL-i terminit kasutatakse nii meil kui mujal (valesti) iseloomustamaks paljusid turvatud ühendusi, kuigi enamik neist põhineb tänapäeval juba TLS standardil.

Meie hoolsatel, turvateadlikel ja standardiga ühilduvust soovivatel klientidel on aga võimalus haldusliideses paari klikiga keelata vanemate TLS versioonide kasutamine. Selleks tuleb Virtuaalserveri haldusliideses Veebiserveri seadete alt muuta sätet “Luba aegunud TLS versioonide kasutamine”.

Võib kerkida küsimus, miks me TLS 1.0 kasutust üldiselt ära ei keela? Põhjus peitub selles, et interneti sügavustes eksisteerib veel mitu kihti internetti, üks neist on nö “asjade internet” ja teine “skriptide internet”. Need on internetikihid, millel püsib hoomamatu hulk meid ümbritsevaid protsesse ja milles iga suurem muudatus tähendab meie klientide jaoks ettearvamatuid tagajärgi.

Asjad, mis TLS 1.0 keelamisega võivad näiteks veebile ligipääsu kaotada:

* vanemad mobiiltelefonid;
* vanemad või odavamad käsiterminalid;
* vanemad või odavamad multimeediakeskused;
* vanemad operatsioonisüsteemid ja nende veebilehitsejad;
* vanemad skriptid ja programmid.

Ülevaatlikku tabelit erinevate seadmete TLS ühilduvusest üritab pakkuda muuhulgas GlobalSign.

Üks sarnane varasem iidvana protokolli toe lõpetamine on meie jaoks  näiteks lõppenud kõnega ühest logistikafirmast, mille käsiterminalid lõpetasid lennujaamas töö.

Erinevatel andmetel moodustab TLS 1.0 liiklus hetkel 5-11% kogu HTTPS-i abil turvatud ühenduste mahust.

Seetõttu oleme otsustanud, et jätame vanema TLS versiooni (TLS 1.0) kasutamise keelamise esialgu kliendi otsustada ning lükkame selle vaikimisi välja lülitamise veidi edasi, kuni teadlikkus on klientide hulgas veidi kasvanud.

Põhjus, miks PCI on otsustanud vanemate turvastandardite toetamise keelata peitub nende vanuses.

SSL (Secure Sockets Layer) on standardina olnud maha kantud juba tükk aega tagasi, kuid lühend ise elab turvatud ühendusi sümboliseeriva terminina inimeste teadvuses veel edasi. Reaalsuses lasti selle standardi viimane suurem versioon välja 1996. aastal ning aastast 2015 on selle kasutus sisuliselt keelatud (https://tools.ietf.org/html/rfc7568).

SSL-i asendas 1999. aastal standard TLS (Transport Layer Security) versiooniga 1.0 ning sellele on järgnenud versiooniuuendused 1.1 (2006 aastal) ja 1.2 (2008 aastal). 2018. aasta märtsist eksisteerib, peale pikka ja vaidlusterohket arendustööd, standardi mustandina ka TLS versioon 1.3, kuid selle laiemasse kasutusse jõudmine võtab veel veidi aega.

Mõlemad on olnud haavatavad tänu mitmetele nõrkustele, mis kandnud vahvaid nimesid nagu POODLE, BEAST, FREAK, BREACH, CRIME jt ning nende ja muude selliste aukude lappimine ei ole lihtsalt jätkusuutlik.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...