.EE oksjon: spekulandid söönud, lambad terved

Ardi Jürgens
Jaga:

Teatavalt on Eesti tippdomeeni haldav Eesti Interneti SA öelnud, et nende eesmärk vabanevate domeenide oksjonikeskkonna loomisel on võidelda spekulantidega. Need on ettevõtted ja ettevõtjad, kes rakendavad oma keskmisest paremat tehnoloogilist võimekust selle nimel, et võimalikult kiiresti uuesti registreerida värskelt registrist kustutatud atraktiivseid domeene ning üritada seejärel neid senisele omanikule või uuele huvilisele korraliku vaheltkasuga edasi müüa.

Spekulantide tegevuses ei ole küll otseselt midagi ebaseaduslikku ja nad täidavad omamoodi metsasanitari rolli, kuid vaieldamatult toob nende tegevus endaga domeenide turul kaasa ebavõrdsuse. Põhjuseks asjaolu, et need kel vabanevate domeenide vastu suur huvi, kuid tehnilised oskused kesised, jäävad enamasti vabanevate domeenide püüdmisel kaotaja rolli.

Eriti suureks läheb lõhe tavaregistreerija ja spekulandi vahel siis, kui viimane teeb vahetut koostööd mõne registripidajaga või on ise registripidaja – siis omandab ta võime domeenide taasregistreerimisel mängida tundide ja minutite asemel millisekundite dimensioonis.

Vastloodud oksjoniruumiga plaanitakse võitlustandrit tasandada. Keskkonda pannakse 24 tunniks üles kõikide selliste EE-lõpuliste domeenide taasregistreerimise eelisõigused, mida domeeni senine omanik  ei ole pikendanud.

Eelisõiguse oksjonile panek tähendab, et EIS ei registreeri oksjoni võitjale soovitud domeeni, vaid see reserveeritakse võitja nimele ning tollel on õigus domeen enda poolt valitud registripidaja juures esmajärjekorras registreerida.

Ülaltoodust tulenevalt on domeeni omandamise kogukulu oksjonil omandatud eelisõiguse eest välja käidud tasu ja registripidaja tavapärase teenustasu summa.

Eelisõiguse alghinnaks on 5€, millele lisandub käibemaks. Oluline on tähele panna, et domeeni senine omanik eelisõiguse müügist mingit osa endale ei saa.

Kui domeen endale ööpäeva jooksul omanikku ei leia, siis vabaneb see domeen registreerimiseks tavahinnaga.

Nüüd jõuamegi sujuvalt minu varasema intensiivse kriitikani. Kui vabanevate domeenide oksjonist oleks kujunenud Osta.ee, eBay või Sedo sarnane kauplemiskeskkond, nagu Eesti Interneti SA justkui algselt plaanis, siis ei oleks see kindlasti registri poolt seatud eesmärke täitnud.

Tõsised spekulandid, kelle mõju domeeniruumile neutraliseerima mindi, oleksid hakanud EPP asemel lihtsalt rippuma oksjonikeskkonna küljes ja oma tehnoloogilist arsenali täiendanud uute sobivate skriptidega. Kuid lisaks oleks nende ärimudelile sisendiks pakutud veel oksjonikeskkonnast saadavat nõudlust puudutavat infot. Ainus suurem vahe varasema olukorraga võrreldes, oleks olnud registri poolt spekulantidelt teenitav kümnis oksjonitasude näol.

Õnneks võttis EIS meie ja teiste registripidajate tagasisidet tõsiselt, mistõttu oksjon läks küll käiku, kuid selle vorm sai kokkuvõttena palju nutikam.

.EE domeenide oksjoni vormiks on pimeoksjon. Oksjonile minevate domeenide nimekiri avaldatakse oksjoni alguses (00:00) Eesti Interneti SA lehel ja kõigil huvilistel on ööpäeva jooksul (kuni 23:59) võimalik teha soovitud domeenile oma pakkumine. Jooksvat pakkumiste arvu ja sisu ei avalikustata, teatavaks saab vaid võitja pakkumine. Ühegi pakkuja, sealhulgas ka võitja, isikut ei avalikustata.

Ülalkirjeldatu tagab, et domeeni saab endale see, kes näeb sel enda jaoks kõige suuremat majanduslikku väärtust, mitte see, kellel on kõige kavalam skript, kiired näpud või nahaalsust oksjoniga manipuleerida. Pakkumisi võivad loomulikult jätkuvalt teha ka spekulandid ja nende vahel tekib nüüd tõenäoliselt senisest veel suurem konkurents.

Seega, spekulandid söönud ja lambad ka terved. Minule see printsiip sobib!

Domeen on oksjoni võitjale 14 päevaks reserveeritud. See tähendab, et oksjoni võitjal on võimalik registreerida domeen eelisjärjekorras järgmise 14 päeva jooksul. Kui ta seda ei tee, läheb domeen uuesti ööpäevaks oksjonile.

Oksjoni võitja saab pärast tasumist oma valdusesse domeeni reserveerimiskoodi, millega saab ta vabalt valitud registripidaja juures vormistada võidetud domeeni registreerimise. Sellele tehingule lisandub lõpuks registripidaja hinnakirja alusel registreerimisteenuse hind.

Domeeni registreerimise protsess on oksjonilt võidetud eelisõiguse puhul sarnane tavapäraselt reserveeritud domeeni registreerimisele. (nt valdadele, linnadele reserveeritud domeenid).

Oksjonikeskkond asub aadressil: https://auction.internet.ee/

Oksjonikeskkonna kasutamise täpsed tingimused on kättesaadavad Eesti Interneti SA kodulehel https://www.internet.ee/domeenid/domeenide-oksjonikeskkonna-kasutajatingimused.

Lisa: Tegime oksjonihuvilistele Zone veebi ülevaatliku infolehe, mille kaudu saavad ühtlasi võitjad meiega ühendust võtta, et oma eelisõigust realiseerida   https://www.zone.ee/et/domeeni-registreerimine/ee-domeeni-oksjon/

Kommentaarid

1 kommentaar
  • Väga hea, et see süsteem tehti

    Vana süsteemiga pole kordagi suutnud Computerniku vms konkureerida.

    Alati kui internet.ee märgitud aegumistähtaeg kätte jõudnud on juba domeen läinud.

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...