Jällegi .COM domeeni hinnatõusust. Kuidas saad seda ennetada?

Jaanus Putting
Jaga:

Peame .COM domeeni omanikeni tooma meeldetuletuse astmelisest hinnatõusust, mis sai mullu niivõrd kõva stardipaugu, et selle järellainetus mõjutab selle populaarseima tippdomeeni hinda vähemalt kümnendi lõpuni.

Seetõttu oleme septembri saabudes jälle olukorras, kus meil tuleb .COM domeeni hinda ülespoole korrigeerida. Seekord tuleb lisaks registritasu tõusule mängu aga ka euro nõrgenemine USA dollari suhtes ning süvenev inflatsioon.

Kuidas saad hinnatõusu vältida? Väga lihtsalt: registreeri või pikenda oma domeen maksimaalseks perioodiks odavama hinnaga ära juba täna!

Mäletatavasti kirjutasime juba eelmisel aastal lähemalt sellest, kuidas üheksa aastat kestnud moratoorium .COM hinnastusele saab mitteoodatud lõpu ning Internetis terendab tormiline kümnend, mis on mõjutatud nii domeeniregistrite hinnarallist kui ka hoogustuvast inflatsioonist.

Värskendame veel pisut mälu. Nimelt leppisid .COM tippdomeeni registrit haldav Verisign, internetiressursside autoriteet ICANN ja Ameerika Ühendriikide valitsus kolmepoolselt kokku, et .COM domeeni hind tõuseb 2021. aastal 7%. Samas suurusjärgus tõusule näidati rohelist tuld ka aastatele 2022 ja 2023. Et turgu mitte väga ära ehmatada, siis lepiti suuremeelselt kokku veel ka selles, et aastatel 2024 ja 2025 tehakse hinnatõusule paus, kuid alates aastast 2026 kuni 2029 võib Verisign hinnarallit taas jätkata.

Hinnatõusu põhjuseks on puhtalt Ameerika Ühendriikide sisepoliitika ning sealsete demokraatide ja vabariiklaste igikestev maailmavaateline vastasseis paljudes küsimustes. Kui president Barack Obama otsustas täpselt kümme aastat tagasi .COM hinnatõusud külmutada, siis temalt teatepulga üle võtnud Donald Trump võttis sihiks suure osa Obama poolt kehtestatud seadusaktidest tagasi pöörata. Tegelikult pidanuks hinnatõusu tsükkel algama juba 2020. aastal, kuid maailmakorra mõneks ajaks seisanud pandeemia kriipsutas läbi ka selle plaani.

Kui eesootavad aastad sellele hinnarallile mingeid üllatavaid poliitpidureid kaasa ei too, siis võime aastale 2030 vastu minna tänasest ligi 60 protsenti kallima .COM domeeniga. Ja seda vaid siis, kui me räägime registri poolt kehtestatud hinnatõusust… Tegelikkuses võib see tõus olla veelgi dramaatilisem, sest näiteks eurotsooni (kuhu ju kuulume meiegi) mõjutab ka meie koduvaluuta märkimisväärne nõrgenemine USA dollari suhtes.

Kuna registripidajatel tuleb .COM domeenide eest arveldada dollarites, siis konverteerubki euro nõrkus ümber rohkemateks eurodeks, mis tuleb meil .COM domeeni eest edaspidi välja käia.

Jah, seis valuutaturul võib alati ka pöörduda, seda me ka pingsalt jälgime ning loodame seejuures parimat.

Kutsusime juba mullu üles kõiki .COM domeenide omanikke, kes tahavad oma väljamineku eesootavateks aastateks lukku lüüa, pikendada oma domeenid võimalikult pikaks ajaks enne, kui 1. september kätte jõuab. Seesama üleskutse kehtib ka täna.

Olemasoleva domeeni omanikul on võimalik pikendada üheks aastaks registreeritud domeeni üheksa aasta võrra, kaheks aastaks registreeritud domeeni kaheksa aasta võrra jne. Juba registreeritud domeeni on meie juures võimalik pikendada “Minu Zone” keskkonnas.

Kui registreerid uue .COM domeeni, siis soovitame seda teha kohe 10 aastaks – nii ei mõjuta sind eesootavad hinnatõusud.

Uut domeeni on võimalik registreerida meie kodulehel https://www.zone.ee/et/domeeni-registreerimine/

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...