Juhendame, kuidas võtta kasutusele PHP versioon 8.1

Ingmar Aasoja
Jaga:

Käesoleva blogipostitusega loodame juhendada oma kasutajaid PHP uue versiooni kasutuselevõtul. PHP 8.1 lõplik versioon on täna olemas enamikes meie serverites ning  nädala lõpuks jõuab see kõikidesse meie poolt hallatavatesse serveritesse. Selle beta ja release candidate versioone on meie kliendid saanud testida juba mõned kuud.

Igaks juhuks tasub täpsustamist ka, et uue versiooni väljatulekuga kadus tugi versionile PHP 7.3. Samuti asendus PHP 7.4 aktiivne tugi turvatoega. Kellel huvi, siis täpsemalt saab sellekohase infoga tutvuda PHP arendajate lehel.

Vaikeversiooniks uutel serveritel ning alamdomeenidel on endiselt veel 8.0. Kui enamlevinud rakendused saavad toe 8.1 versioonile, siis muutub see ka meie serverites vaikeversiooniks. Hetkel planeeritult toimub see poole aasta pärast ehk juunis 2022.

Kuidas ma saan uut PHP versiooni kasutama hakata?

Märgin ära, et versioon 8.1 on veel vägagi uus ning kõik teemade ning pistikprogrammide arendajad ei pruugi olla jõudnud selle versiooni toega uuendusi reliisida. Sellisel juhul on tungivalt soovitav katsetada sama teekond läbi teha 8.0 versiooniga.

PHP uut versiooni saab testida eraldiseisval alamdomeenil, millele saad määrata vastava versiooni. Kui sinu veeb on rätsepalahendus, siis tuleks kindlasti ühendust võtta arendajaga ning paluda tal rakendust uuendada. Oma rakenduse kaasaegsana hoidmine on ülimalt tähtis, sest see teeb veebilehe kiiremaks ning rakenduse turvalisemaks.

Zone+ kasutajatele oleme teinud versioonimuutmise võimalikult lihtsaks. Siiski tahab mainimist, et kui sa pole veebiarenduse (või -haldusega) varem kokku puutunud, siis võta kõrvale mõni teadjam abimees.

Versioonimuutmise protsess võiks välja näha järgmine:

  • Loo testimiseks alamdomeen ning määra selle PHP versiooniks 8.1. (alamdomeeni valmimine võtab aega kuni 10 minutit).
  • Kui sul on kasutusel vähemlevinud PHP mooduleid, siis veendu, et vajalikud moodulid oleksid uues versioonis olemas ning aktiveeritud. Kui rakendus on paigaldatud läbi Zone+ ning mooduleid pole spetsiaalselt, siis võib üsna kindel olla, et sellele punktile ei pea tähelepanu pöörama.
  • Kopeeri rakendus loodud alamdomeenile ning testi põhjalikult! Tihtilugu tuleb ette olukordi, kus veebileht ise töötab, aga just tellimust esitades või halduspaneelis tellimust hallates ilmnevad probleemsed kohad. Kui käia läbi kõik vajalikud protsessid, siis saab lehe katkimineku riski maandada minimaalseks.
  • Soovi korral luba ligipääs staging lehele ainult oma IP’lt! Loe lähemalt päringute lubamisest vaid ühelt konkreetselt IP-aadressilt. Kui sa ei tea, mis on sinu IP-aadress, siis vaata siit, mis on sinu IP-aadress. Kuna .htaccess kirjutatakse rakendust paigaldades üle, siis võib selle reegli lisada Apache direktiividesse.
  • NB! Pärast testimist kustuta loodud staging rakendus ära, sest paljud näotustamised toimuvad just rippuma jäänud testlehtede kaudu. Alamdomeeni võid jätta tulevikuks alles, et ka järgmise uue versiooniga seda testida.
  • Enne lõpliku otsust PHP versioon uuendada, tee rakendustest ühe nupuvajutusega varukoopia!
  • Kui leiad koodis mõne vea, mis üle jõu käib, siis võta ühendust oma veebiarendajaga.
  • Pärast uuendust võib mõni tehnilisema taibuga isik ka PHP logisid jälgida, mille järgi võib potentsiaalselt tuvastada veel mõningaid nõrkasid kohti.

Kui rakendus on testkeskkonnast PHP versiooniga 8.1 testitud ning vigu ei esinenud, siis toimub peasaidi versiooni upgrade nähtamatult ning veebileht jääb klientidele kättesaadavaks ka vahetusprotsessi hetkel.

Kui tahad kindel olla, et muudatus on jõustunud ning kasutusel on uus PHP versioon, siis saad näiteks Worpdressi puhul hetkel kasutusel olevat PHP versiooni näha wordpressi halduspaneelist:

-> Tools -> Site health – > Info -> Server -> PHP version

WordPressi saab lihtsalt nupuvajutusega sisse logida läbi Minu Zone.

Siinkohal leiab nii mõnigi lugeja end mõttelt, et „aga ma saaks eelnevat protsessi palju lihtsamalt ja valutumalt läbida järgmise PHP versiooniga?”

Jah, aga tähelepanu tasub pöörata järgmisele:

  • WordPressi puhul ära muuda kunagi teema ja plugina faile otse! Uuendamisel võidakse kirjutada failid üle ning muudatused lähevad kaotsi. Teemade muutmiseks tee näiteks child theme.
  • Hoia rakendus, selle teemad ja pluginad alati kõige viimasel versioonil!
  • Rakenduse (WordPressil ka teemade ja pluginate) automaatse uuendamise saad sisse lülitada Minu Zone halduse kaudu.
  • Tee koostööd ainult usaldusväärsete veebiarendajatega! Tihtilugu tähendab odav veebileht küll kiiret valmimist, kuid selle järelhooldus saab reeglina olema puudulik. Ohukohaks on kindlasti väide, et WordPressi versiooni ei tohi uuendada ning ebameeldivusena ilmnev asjaolu, et sul puudub võimalus osta tehtud veebitöödele järelhooldusteenust.

Mida teha siis, kui kasutusel on vanem PHP versioon, mis pole enam toetatud – näiteks 5.6 või 7.0?

Täpselt sama eelkirjeldatud protsessi saab kasutada ka vanemate versioonide puhul. Juhin siiski tähelepanu, et Zones pole juba aegunud PHP versioone võimalik kasutusele võtta. Kui pärast produktsioonirakenduse uuendamist selgub, et see ikkagi ei tööta, siis on võimalik mittetoetatud PHP versioonile tagasi lülituda 24 tunni jooksul.

Kui aga sul on soov kasutusele võtta senisest uuem PHP versioon, mis ise on juba pärandtarkvara nimekirjas, siis on sul võimalik meile kirjutada info@zone.ee ning erandkonnas saab ka nii PHP versiooni uuendada. See on aga kindlasti ajutine lahendus ning seetõttu on soovitav lehe kallale saata arendustiim, kes viib tarkvara juba ise kaasaegseks.

Pärandtarkvarast on täpsemalt kirjutanud Ardi juba kolm aastat tagasi. Kui versiooninumbrid välja arvata, siis muu info on seal endiselt aktuaalne: Oluline info PHP pärandvara kohta.

Mida teha siis, kui ma olen paigaldanud WordPressi iseseisvalt ning soovin kasutusel võtta Zone+’i?

Lihtsamad rakendused saab meie kliendtugi tasuta siduda rakenduse Zone+ halduriga, millega saad:

  • logida rakendusse ilma WordPressi salasõnata läbi Minu Zone halduse;
  • aktiveerida automaatsed versiooniuuendused (seehulgas teemad ja pistikprogrammid);
  • luua ning taastada rakenduse varukoopiaid;
  • kopeerida rakenduse teisele alamdomeenile või teise Zones paiknevasse serverisse;

Kui sul peaks mõni sellistest soovidest olema, siis kirjuta meile info@zone.ee. Enamikel kordadel Zone+ sidumine õnnestub. Kui aga mitte, siis annab klienditugi sulle sellest teada ning kõik see ei lähe sulle mitte midagi maksma.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...