Teeme selgeks: mis asi on HTTPS ja miks peaks selle enda kodulehele lisama?

blogi
Jaga:

Tõenäoliselt on sullegi mõnda veebilehte külastades brauseriribalt silma jäänud, et sellesama saidi aadressi alguses on kunagise standardi “HTTP” asemel “HTTPS”. Tavalisele internetikasutajale ei pruugi see suurt midagi öelda, ent tegelikkuses on tegu ühe olulisima turvalisust puudutava elemendiga veebis.

Mida kujutab endast HTTPS, miks see oluline on ja kuidas seda oma kodulehele lisada?

Turvalisem ja lihtsasti leitavam veeb

Mõistagi liigub erinevatest kodulehtedest ja e-poodidest läbi väga palju tundlikku informatsiooni ja on enesestmõistetav, et päris igaüks ei tohiks seal olevatele andmetele ligi pääseda.

Siin tulebki mängu HTTPS, mis tagab turvalise andmete edastamise. Sisuliselt krüpteerib see saadetava info ära taolisel viisil, et ainult selle vastuvõtja saab seda näha. Kui veebilehel puudub HTTPS tugi, siis tähendab see seda, et kogu internetis liikuv info on avalik ja sellele pääsevad ka kõrvalised osapooled lihtsa vaevaga ligi.

Osad brauserid isegi näiteks hoiatavad külastajat veebilehtede eest, mis ei kasuta krüpteeritud ühendust.

Inimesed on internetiturvalisuse osas üha teadlikumaks saanud, mistõttu on HTTPSi lisamine iga äriga seotud veebi jaoks ülimalt tähtis, sest nii tagad enda klientidele kindlustunde, et nende isiklikud andmed kellegi teise kätte ei satuks.

Samuti mõjutab HTTPS-i olemasolu ka suuresti SEO-d. Nimelt tõstavad paljud otsingumootorid tahapoole need veebisaidid, mis ei kasuta turvalist ühendust. Mõnel juhul võidakse see üldsegi blokeerida otsingutulemustest.

Kuidas HTTPS oma kodulehele lisada?

HTTPS-i lisamine kodulehele ei nõua õnneks spetsiaalseid IT-alaseid teadmisi ning sellega saab hakkama peaaegu igaüks. Kui sinu veebilehte majutab Zone, siis ei pea isegi muretsema selle pärast, sest seal on kõikidel uutel veebidel aktiveeritud Let’s Encyrpti automatiseeritud sertifikaaditeenus, mida kasutatakse HTTPS-i pakkumiseks. Küll aga võib veebirakenduse seadistamine vajada pisut seadistuste muutmist ja teatavatel juhtudel pisiparandusi koodis. Kui peaksid hätta jääma, siis küsi julgesti abi meie klienditoelt.

Kui su veebilehel ei peaks mingil põhjusel veel HTTPS tuge olema, siis selle aktiveerimine on ülimalt lihtne. Let’s Encrypt sertifikaadi tellimine virtuaalserverisse on võimalik läbi serveri halduse menüüst Veebiserver -> Let’s Encrypt. Lahtrist vali hosti nimi” võta oma domeeninimi ja klõpsa “Genereeri Let’s encrypt sertifikaat”. Ja 15 minuti möödudes võimaldabki sinu veebiserver edaspidi HTTPS ühendusi.

Käesolev blogipostitus on sündinud koostöös DigiGeeniusega.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...