Mehed, teie postkastid põlevad!

Ardi Jürgens
Jaga:

Täna raputas paljusid Eesti internetikogukonnast uudis, et nende senisel interneti-identiteedil ja aastaid kasutusel olnud postkastil on uus peremees.

Nimelt saime teada, et aktiivsed @hot.ee, @online.ee, @suhtlus.ee, @neti.ee, @estpak.ee, @solo.ee, @estnet.ee ja @vnet.ee domeenidega lõppevad postkastid on senise pakkuja poolt uuele valdajale maha müüdud. Domeenide uus tulevane omanik jätkab postkastiteenuste osutamist, aga edaspidi peavad kasutajad nende eest kõvasti maksma hakkama.

See sõnum joonib järjekordselt alla Zone alusväite: internetikasutajad – nii eraisikud kui ka ettevõtted, peaksid võtma kontrolli oma interneti-identiteedi üle enda kätesse.

Teenusepakkuja domeeninimest sõltuvad kasutajad on sisuliselt sunnismaised, kel ei ole ebasoodsate muutuste korral oma identiteedi kasutamise jätkamiseks muid võimalusi, kui nõustuda misiganes tingimustega.

See ei kehti ainult @hot.ee või @online.ee aadresside kohta, sama jõuetud on ka @gmail.com või @hotmail.com sõltuvuses kasutajad.

Võrdleme korraks kahe ühe fiktsionaalse internetikasutaja Siim Metsase võimalusi käitumiseks, kui tema senine teenusepakkuja astub samme, mis Siimule vastuvõetavad ei ole:

  • ühel juhul omab Siim e-posti aadressi siimmetsas@online.ee, mida ta on kasutanud kümnete pilveteenuste juures kasutajanimena, mille abil ta osaleb mitmetes postiloendites, kogukondades ja kuhu tulevad tema lapse e-kooli teated: kui teenusepakkuja teatab Siimule, et nüüd tuleb online.ee aadressi eest hakata maksma 60 eurot aastas, siis on Siimul võimalus kas teha uus aadress ja käia läbi kõik kohad, kus ta seda aadressi kasutanud on või lüüa kulpi ning rahakotirauad lahti;
  • teisel juhul omab Siim aadressi siim@metsas.eu, mille domeen kuulub temale endale: kui teenusepakkuja teatab Siimule, et nüüd tuleb tal hakata siim@metsas.eu eest maksma 60 eurot aastas, siis on Siimul võimalus tõsta virtuaalne keskmine sõrm ja liituda näiteks Planet.ee teenusega, mis maksab 11 eurot ja 88 senti, aga pakub palju rohkem võimalusi, ühtlasi ei pea ta loobuma oma senisest aadressist.

.EU domeeni omamisega seotud kulud on Siimu jaoks küll 8,29 eurot aastas, aga tänu iseseisvusele ja võimalusele valida konkureerivate teenusepakkujate vahel hoiab Siim aastas kokku 40 eurot.

Nagu oleme varemgi rõhutanud, siis me usume Zones väga tugevalt internetikasutajate enesemääramisõigusesse. Lausa nii tugevalt, et oleme sellest lähtuvalt ümber mõtestanud oma ärimudelid ja oleme aktiivselt kaotamas analoogseid teenuseid, kus kontroll kasutaja identiteedi üle on olnud meie kätes.

Koostöös Euroopa Liidu tippdomeeni registriga on meil täna Zones käimas kampaania, mille raames saab igaüks aastaks .EU domeeni vaid 1 euro ja 20 sendi eest.

Ole ise oma saatuse sepp! Registreeri ja võta kasutusele OMA domeen!

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...