Retro-kodulehemajutus webzone.ee sulgeb uksed

Ardi Jürgens
Jaga:

1999. aastal – küberruumi mõistes eoone tagasi – alustas Zone tasuta kodulehemajutuse pakkumist. Pea veerand sajandit järjepidevat tegutsemist hiljem, on aeg sellele teenusele joon alla tõmmata.

Game over fantastic computer background with glitch noise retro effect vector screen. Game over pixel display, video computer text illustration

Toona leidis noorte häkkerite entusiasm väljundi, mis võimaldas omasugustele ja muidu asjahuvilistele enese kehtestamist internetis. Keegi meist ei osanud arvatam, et sellest saab nurgakivi meie elutööle. Tänaseks on Zone-st saanud Eesti suurim domeenide registripidaja ning kodu suurele osale Eesti internetist.

Tasuta kodulehemajutuse algsed kasutajad kasvasid koos meiega ja on paratamatult valdavas enamuses edasi liikunud. Uute kasutajate registreerimise lõpetasime juba 2018. aastal ja kunagine kuuekohaline arv kodulehti on kokku kuivanud kolmekohaliseks. Seetõttu on selle teenuse jätkuval tööshoidmisel olnud meie jaoks eelkõige emotsionaalsed põhjused, nagu nostalgia.

Hiljuti otsustasime vaadata peeglisse ja oma motiivid üle hinnata – kas selle teenuse osutamine on ikka kasutajate huvides või on pigem tegemist oma vananeva ego silitamisega, äkki veenitame veerand sajandit täis.

Objektiivselt vaadelduna oli see teenus väsinud nii funktsionaalsest, moraalsest kui ka õiguslikust aspektist.

Üks suurimaid lõhesid selle 20. sajandi retro-teenuse ja 21. sajandi Zone vahel on seotud sellega, mida peame täna üheks olulisimaks interneti kasutamise parimaks praktikaks – interneti kasutaja peab võtma ja säilitama kontrolli oma identiteedi üle.

Veerand sajandit tagasi võis olla okei sõltuda oma teenusepakkuja domeenist või identiteedist, sest muid võimalusi ei pruukinud olla. Keskmise sissetulekuga võrreldes maksis domeeni registreerimine ja ülalpidanime tähelepanuväärse summa, Eestis oli domeeni registreerimine eraisikule lausa võimatu. Tänaseks on see kõik muutunud. Seepärast oleme otsustanud suunata võimalusel kõikide oma teenuste kasutajaid oma domeeni kasutusele võtma ning pakkume neile selleks jätkuvalt oma teenuseid.

Ettevõtjatele ja ettevõtetele suunatud Zone.ee (https://www.zone.ee) veebimajutuse kõrval on meie teenuste protfellis Planet.ee (https://www.planet.ee/), mis on ajaloolise tasuta veebimajutusteenuse kaasagse küberruumi tingimustele vastavaks muudetud järeltulija.

Planet.ee olulisimad vahed retro-teenusega on järgmised:

  • nominaalne kuutasu, mis teeb nö kasutajast meie kliendi, luues sellega palju tugevama vundamendi vastastikustele õigussuhetele ja muudab suhte domineerivaks pooleks kliendi
  • teenuse osutamiseks kasutatakse kliendi identiteeti ehk domeeni, see annab talle absoluutse kontrolli selle üle, kas ta ikka soovib meie teenuseid kasutada, sest domeeni liigutamine teise teenusepakkuja juurde on minutite või tundide küsimus.

Selleks, et üleminek ajalooliselt tasuta kodulehemajutuselt oleks sujuvam ja lihtsam, siis pakume tänastele kasutajatele:

  • võimaluse registreerida endale meie kulul .EE või .EU domeen;
  • kasutada Planet.ee teenust aasta aega tasuta;
  • oma abi kodulehe ümberkopeerimisel ja suunamisel.

Juhin tähelenu sellele, et kuna domeen registreeritakse kasutaja nimele, siis võib too aastase perioodi jooksul ka loobuda meie teenuse kasutamisest ja võtta kasutusele mõne alternatiivse teenusepakkuja. Just sellise kontrolli andmine internetikasutajatele on meie arvates oluline.

Kõlab klišeerna, aga meie soov on, et meie internetikasutajad tunneksid ennast klientidena, mitte kaubana.

Kui lellelgi tänastest tasuta kodulehemajutuse kasutajatest on seoses meie otsusega muresid või soove, siis võib nendega pöörduda meie klienditeeninduse poole.

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...