“Teeme ära” koristustalgud sinu (tehtud) veebis – kõik /uus, /vana, /arhiiv ja /newsletter välja!

Peeter Marvet
Jaga:

Antud blogipostitus on 95 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

Fakt: kui su veebi vana versioon on liigutatud alamkataloogi /vana, /old ja uuendamata/turvapaikamata – või kui paned tegemisel oleva ja veel mitte igast nurgast turvatud/uuendatud veebi kataloogi /uus, /new vms – võtavad kurinahad selle varem või hiljem üle.

Pigem varem – ühe turvaintsidendiga tegeledes leidsime näiteks, et uus veeb oli üles pandud /uus alamkataloogi (mõistagi!) mullu 15. septembril ning 25. liigutatud veebi juurkataloogi ehk võetud kasutusele. FTP-logist on näha, et üles laetud veeb oli puhas, liigutamise ajal on seal aga juba sees ühe Hiina reklaamivõrgustiku häkk. 10 päeva, “keegi ei tea, et meil on /uus”. Kes teab, äkki oli adminni parool “test”? Mõni plugin uuendamata? Igatahes leidis selle augu jaanuari lõpus üles järgmine rühmitus ning pani veebi raha teenima.

Talvel koristasin üht teist veebi ja leidsin sealt 6 erinevat WordPress’i, mis paigaldatud viimase 5 aasta jooksul. Ja jupikese ISISe häkist. @martinsookael jagas aga sellist pilti – logides kliendi veebiserverisse leidis ta sealt 8 erinevas kõdunemisfaasis WPd:

Paraku on olemas tööriistad nagu DirBuster (ja selle massrünneteks sobivad analoogid), mille sõnastikud sisaldavad levinud nimekujusid – test.php, phpmyadmin, new, old, dev jne – ning sageli on sellisel viisil avastatud koodi kaudu sisse murdmine lausa tüütult lihtne. Neid veebe krõbistavad nooremhäkkerid hommikukohvi kõrvale, lihtsalt näpuharjutuseks.

Sellest ka “Teeme ära!” üleskutse, mille esimest otsa saab teha ka üldse-mitte-tehniline inimene – tuleta meelde, kas veebiuuenduse ajal on kuhugi vana versioon alles jäetud? Kui meelde ei tule, proovi järgi asukohad stiilis domain.ee/uus, domain.ee/vana, vana.domain.ee … või äkki vedeleb kusagil domain.ee/blogi oma ainsa tervituspostitusega?

Siit edasi võiks FTPga veebiserverisse sisse logida ja vaadata, ega loomehoos arendaja ole mõnda veidi erinevat nimekuju kasutanud – vana-web, vana2, archive jne. Pane kirja, lase veebimeistril igaks juhuks üle vaadata (äkki ikka on millekski vajalik?), siis arhiveerida ja kustutada.

Kui selle käigus hakkab silma aasta 2012 kampaania-maandumisleht, kunagine ise kirjutatud uudiskirjalahendus alamkataloogis /newsletter vms – siis täpselt samasse nimekirja.

Päisepilt ongi ühe täiesti reaalse firma veebiserverist – igati lugupeetav ettevõte, inimesed käivad lipsuga tööl ja büroojuht pakub kohvi kõrvale šokolaadikompvekki. Nende vana uudiskirja-lahenduse kataloogis on süütuna näiv configure.php, mis lähemal vaatlusel võimaldab veebiserverisse uusi faile üles laadida. Ehk teha seda, mida iganes kurinahk teha plaanis.

Jõudu tööle!

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...