Internet Society müüs .ORG tippdomeeni maha

Ardi Jürgens
Jaga:

Kas mäletate veel aega, mil riigitähisega tippdomeenile (nagu .EE) oli peamiselt kolm alternatiivi: kommertsettevõtmisi tähistav .COM; võrguinfrastruktuuri- ja internetiga seotud .NET; ja mittetulunduslikke algatusi ühendav .ORG? Meie mäletame.

Tänaseks on tippdomeenide arv plahvatuslikult kasvanud ja endale sobiva võib leida ulatuslikust geneeriliste domeenide valikust, mille ühes otsas värsked globaalsed gigandid nagu nagu .xyz ja teises nišidomeenid nagu .vodka või .plumbing. Domeeniuniversumi pulbitsedes on suur kolmik siiski püsinud suhteliselt stabiilsena.

Nüüd andis .ORG tippdomeeni registrit – Public Internet Registry (PIR) – seni üleval pidanud Internet Society (ISOC) avalikkuse jaoks ootamatult teada, et seni mittetulunduslik PIR müüakse maha uuele ja suhteliselt tundmatule investeerimisfirmale Ethos Capital: Ethos Capital to Acquire Public Interest Registry from the Internet Society | Internet Society.

.ORG tippdomeenis on registreeritud ligi 11 miljonit domeeni, mis teeb sellest maailma suuruselt seitsmenda tippdomeeni. Suurimad on jätkuvalt .COM (ca 155 miljonit domeeni) ja .NET (16 miljonit domeeni), kuid tänapäeval mahuvad nende ja .ORG’i vahele veel .DE, .TK, .CN, ja .UK.

Muutus toob tihti endaga kaasa ebakindluse, nii ka seekord. Esimese asjana kaotabki Public Internet Registry oma mittetulundusliku staatuse, mis muudab äärmiselt tõenäoliseks tulevase hinnatõusu, kuna uus omanik ootab kasumit. Lisaks oli PIR just hiljuti kaubelnud ICANN’ilt endale välja sisuliselt piiramatud võimalused hindade tõstmiseks.

Täpsema ülevaate ja ajaloo ICANN’i, ISOC’i ja PIR’i senistest suhetest leiate artiklist: How ICANN uses the .Org registry to fund the Internet Society – Domain Name Wire | Domain Name News.

.ORG tippdomeeni registri müügi hinda ei ole avalikustatud, kuid arvestades PIR’i senist käivet, mis olnud umbes 100 miljonit dollarit aastas ja sellelt teeninud 50 miljonist sissetulekut (millest seni ISOC’i tegevust on finantseeritud), on see ilmselt märkimisväärne.

Mis edasi saab, pole ilmselt keeruline ennustada. .ORG tippdomeeni registritasu oli 2002. aastal 6 dollarit ja on hetkel juba 9,93 dollarit. Tõenäoliselt hakkab see nüüd veel kiiremini kasvama. Nagu mõned valdkonna eksperdid muigavad, siis ostis Ethos Capital endale just raha trükkimise masina.

Hoiame nendel arengutel pingsalt ja murelikult silma peal, sest hinnatõuse on juba oodata  mitmetelt tippdomeenidelt ja ORG’i eeskuju võib teisigi nakata.

Kommentaarid

1 kommentaar

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...