EIS hakkab müüma reserveeritud .EE domeene

Ardi Jürgens
Jaga:

Eesti tippdomeeni register teavitas eelmise nädala reedel avalikkust oma kavatsusest alustada 16. maist seni reserveeritud .EE domeenide müümist registreerijatele.

Müüdavate domeenide enamus reserveeriti tosin aastat tagasi toimunud tippdomeeni reformi käigus.

Selline “platsi puhastamine” saab toimuma kahes etapis ja avatud pakkumistega klassikalise inglise oksjoni vormis. Vabastatavaid domeeninimesid ei panda oksjonile korraga, seda tehakse piiratud partiidena.

Raha muutub tolmuks

Esimese etapi käigus pannakse oksjonile ports järgmiseid domeene:

  • 4-kohalised ja 5-kohalised numbrikombinatsioonid, mis seni olid reserveeritud lühinumbrite tarbeks;
  • Eesti kohanimest koosnevad koosnevad domeenid, mis olid reserveeritud kohalikele omavalitsustele;
  • välisriikide nimetust sisaldavad domeenid, mis olid reserveeritud vastavate riikide välisesindustele.

Sügisel algava teise etapi käigus muutuvad oksjonil saadavaks ühest tähest või numbrist koosnevad domeenid (a.ee, 1.ee jne) ning 3-kohalised numbrikombinatsioonid.

Sarnaselt aeguvatele domeenidele saab ka nendele domeenidele teha pakkumisi keskkonnas https://auction.internet.ee/. Domeenide oksjonile paiskamise ajakava leiab aadressilt https://www.internet.ee/eis/uudised/reserveeritud-domeenide-oksjonite-kava

Kuna vabastatavaid 4-kohaliste ja 5-kohaliste numbrikombinatsioonidega domeene on palju, siis kestab nende oksjon ühe ööpäeva (24 tundi). Ülejäänud domeenide puhul on oksjoniperioodi pikkus 7 ööpäeva (168 tundi).

Minu hinnangul on seni reserveeritud domeenide nimekirja kantude nimede vabastamine hea mõte, nendel loenditel oli mõtet tosin aastat tagasi, kuid tänaseks on tegemist iganenud eranditega, mille haldamine koormab registrit ja registripidajaid ning ajab segadusse domeene registreerida soovivaid lõppkasutajaid – muuhulgas põhjusel, et suur osa “reserveeritud” domeene on juba registreeritud ning mõned neist polnud vabad ka nimekirja koostamise hetkel.

Samas, mu isiklik arvamus on, et Eesti Interneti SA otsus vabastada ühetähelised domeenid polnud ilmtingimata vajalik. Mingit konkreetset kasutuslugu või nõudlust nende vabastamise tagant hetkel ei paista, mistõttu tuleneb peamine nõudlus nende järele eelkõige spekulantidelt.

Olles arutanud selle otsuse üle oma kolleegidega nii Eestist kui ka välismaalt oleme jõudnud tulemusele, et ühetäheliste domeenide vabastamise vajadus saab hetkel tuleneda vaid soovist teenida sihtasutusele täiendavat kasu.

Eesti Interneti SA kirjeldab oksjonitulu kasutamise plaane üldsõnaliselt, järgmise lausega: “Oksjonilt saadav tulu investeeritakse tõhusamasse .ee-sse, turvalisemasse Eesti internetti ning toetusteks.”

2021 aasta majandusaasta aruande järgi (2022. aasta aruannet pole veel esitatud) on sihtasutusel kontodel ja hoiustel seisnud ligi 1,8 miljonit eurot.

Seega, vahendeid tegutsemiseks ja reserve ootamatusteks justkui on. Seetõttu ma ei mõista, miks peaks register ühetäheliste domeenide müüki just praegu teostama, mil kõrge inflatsioon sihtasutusele kontole laekuvat oksjonitulu hoogsalt sööma asub. Pigem oleks võinud selle liigutuse teha siis, kui raha kasutamiseks on väga konkreetne plaan.

Igal juhul soovitan huvilistel end valmis panna ja asuda jälgima oksjonikeskkonnas https://auction.internet.ee/ toimuvat, ehk õnnestub mõnele vahvale domeenile käpp peale panna.

Populaarsed postitused

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...

Hallatud või halduseta platvorm: kumb vastab paremini sinu vajadustele?

Martin Kirs
ZoneOS platvorm on meie hallatavate teenuste alustala, sisaldades endas justkui mitme IT-spetsialisti pädevusi. Kuidas see platvorm on nii "nutikas" ja...

Zone Veebiakadeemia - lihtsad tööriistad kodulehega alustamiseks

blogi
Zone Veebiakadeemia uue hooaja värskeimas osas räägib Zone arendustiimi juht Ingmar kasulikest tööriistadest, mis aitavad sul hõlpsalt ja arusaadavalt...