Me peame taas rääkima domeenide hindadest

Jaanus Putting
Jaga:

Kätte on jõudnud jälle see hetk aastast, mil meil tuleb rääkida septembris uksele koputavast .COM domeeni hinnatõusust. Paraku tabab sama saatus eeloleval sügisel ka paljusid uusgeneerilisi domeene, kuid positiivse uudisena saame teatada, et .EU domeeni saab juba nüüd regada ja pikendada poole odavamalt.

Me peame rääkima domeenide hindadest

Juba kaks viimast aastat oleme .COM domeenide omanikke ja potentsiaalseid huvilisi üles pikendama ja registreerima oma domeene enne 1. septembrit, mil rakendub sellele domeenile uus hind. Tänavune tõus lisab senisele hinnale täpselt ühe euro, millele lisandub ka käibemaks. Meie soovitus hinnatõusu vältimiseks on domeen veel augustis maksimaalselt pikaks ajaks ära registreerida (või pikendada) kehtib ka nüüd, sest see hinnatõus ei jää sel kümnendil kahjuks viimaseks.

Kuni 2021. aastani nautis .COM domeen ligi üheksa aastat kestnud hinnarahu, kuid siis sekkus sellesse USA sisepoliitika ehk demokraatide ja vabariiklaste maailmavaateline vastasseis, mis väljendus 2016. aastal presidendiks valitud Donald Trumpi sihis tühistada või tagasi pöörata enamus tema eelkäija Barack Obama poolt kehtestatud seadusaktidest, teiste seas selline, mis puudutas .COM hinnatõusu külmutamist 2012. aastal. Nii leppisidki. COM tippdomeeni registrit haldav Verisign ja internetiressursside autoriteet ICANN Trumpi valitsuse survel kokku, et .COM domeeni hind tõuseb 2021. aastal 7%. Samas suurusjärgus tõusule näidati rohelist tuld ka aastatele 2022 ja 2023. Et turgu mitte väga ära ehmatada, siis lepiti suuremeelselt kokku veel ka selles, et aastatel 2024 ja 2025 tehakse hinnatõusule paus, kuid alates aastast 2026 kuni 2029 võib Verisign hinnarallit taas jätkata.

Ehkki Valges Majas on juba paar aastat elanud uus demokraadist peremees, ei ole too sellele hinnarallile poliitpidureid kaasa toonud. See aga tähendab, et aastale 2030 võime vastu minna tänasest enam kui 50 protsenti kallima .COM domeeniga. Ära ei maksa unustada ka valuutakursside pidevat muutumist, mis omakorda võib neid hindu veelgi dramaatilsemalt muuta.

Ent nagu sissejuhatuses sai mainitud, siis .COM domeen pole kahjuks ainus, mis sügisel kallimaks läheb. Oktoobris lisandub uus hinnasilt enam kui seitsmekümnele uusgeneerilisele tippdomeenile. Mõned näited: .PIZZA kallineb 10,75€ võrra; .LIFE 3€ võrra; .MEDIA 5€ võrra; .EMAIL 3€ võrra jne… Kui mõned erandid välja jätta (näiteks .FURNITURE kallineb 57€ võrra), siis jääb neid domeene puudutav tõus keskmiselt vahemikku 3 kuni 10 eurot.

Lisaks eelnevale on vähemalt kaheeurone korrektsioon ülespoole ootamas sügisel ka .LV domeeni. Täpsema info domeenide uutest hindadest toome aegsasti teieni meie kodulehel ja/või eraldi personaalse teavitusena.

Tasakaalustamaks seda eelnevat hinnatõusujuttu, siis küllap võib rõõmustavana mõjuda ehk teadmine, et juba täna saad regada endale .EU domeeni esimeseks aastaks hinnaga 3 eurot ning olemasolevat pikendada 4 euroga. Kokkuvõtteks võib märkida, et aastaid stabiilsena püsinud domeeniturg on pandeemiajärgselt muutunud küllaltki volatiilseks, mistõttu miinus- ja plusspoolele nihkuvaid hindu saame tõenäoliselt tulevikus näha veelgi.

Uut domeeni on võimalik registreerida meie kodulehel https://www.zone.ee/et/domeeni-registreerimine/

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...