EURid registripidajate kohtumine

Ardi Jürgens
Jaga:

Antud blogipostitus on 189 kuud vana ning ei pruugi olla enam ajakohane.

EU domeenEile avanes meil tore võimalus Helsingis kohtuda EURid siinse regiooni esindajate ja Soome registripidajatega. Toimus töine lõunasöök, mille käigus arutati EU domeeni puudutavat temaatikat ning EURid tutvustas mõningaid tulevikuplaane, mis registripidajatele varuks on pandud.

Tutvustati EU domeeni kohta käivat statistikat ning lisaks toodi meile eraldi välja Soome ning Eesti võrdluses teiste Euroopa riikidega. Jagasime seisukohta, et üldjoontes võib EU domeenide kasutusega Eestis jääda rahule ning see on sama hea või parem kui meie regioonis üldiselt. Loorberitele puhkama jääda siiski ei maksa.

Olulisemad uudised puudutasid registri uuenenud tarkvaraplatvormi ning seetõttu lisandunud võimalusi:

Registreerijate jaoks on oluline uuendus registreerijate extranet, mille abil on registreerijatel ehk domeenide lõppkasutajatel mõningaid operatsioone võimalik otse domeeniregistris teha.

Lisaks puudutab registreerijaid kindlasti ka ajakava ning probleemistik, mis on seotud IDN domeenide kasutuselevõtuga. Kui kõik hästi läheb on võib-olla aastavahetuse paiku midagi oodata.

Enamus uuendusi ja uudiseid puudutas siiski peamiselt registripidajate tulevast töökorraldust, näiteks räägiti koolitustest, võimalustest EURid töös kaasa lüüa ning 24/7 EURid poolsest kasutajatoest (mis eelkõige oluline registripidajatele, kes meie ajatsoonist väljas) .

Kokkuvõtteks, EU domeenil läheb väga hästi. Meie kohtusime ülimalt meeldivate inimestega ja saime veelgi targemaks 🙂

P.S. Jätkuvalt on jagame oma kampaania käigus aktiivsetele ZONE.EU kasutajatele tasuta EU domeene , tundub, et üle poole on juba läinud. Seega kiirustage.

Kommentaarid

5 kommentaari
  • Jagasime seisukohta, et üldjoontes võib EU domeenide kasutusega Eestis jääda rahule ning see on sama hea või parem kui meie regioonis üldiselt. Loorberitele puhkama jääda siiski ei maksa.

    Ei saa sellest mõttekäigust aru… Mille poolest on suur domeenide registreerimise arv hea? Miks seda propageerima või arendama peaks? Igaüks, kellel vaja on, registreerib nagunii, ning teisi see ju kuidagi ei puuduta.

  • Hea küsimus.

    Esmapilgul võib see tõesti tunduda mõistmatu, eriti kui domeeni (sh tippdomeeni) vaadelda, kui pelgalt tehnilist otstarvet omavat ressursi.

    Domeeninimed, eriti aga tippdomeenid, kannavad siiski ammu endas sügavamat sõnumit ja omavad ka strateegilisemat tähendust. Euroopa Liidu tippdomeeni sõnum on minu meelest näiteks poliitiline, kuid sellel on selgelt ka majandust edendav eesmärk.

    Euroopa Liidul puudus EU domeeni loomiseni Internetis oma ühtne identiteet, selle residendid pidid kasutama oma kohaliku liikmesriigi maatähisega tippdomeeni või geneerilisi tippdomeene nagu COM, NET, ORG jne. See tähendas aga internetiruumi killustatust, mis Euroopa ühtsuse vedajatele arusaadavatel põhjustel väga ei meeldinud. Samuti pärssis selline situatsioon internetivaldkonna arengut, kuna see killustatus komplitseeris liidu sisest internetikaubandust, informatsiooni liikumist jne.

    Lisaks põhjustas varasem olukord eurooplaste sõltuvuse geneerilistest tippdomeenidest, mis on “ülerahvastatud” ja mingil määral siiski ühe ookeanitaguse riigi kontrolli all. Tõenäoliselt arvutati kokku ka see, kui suured on summad, mis voolavad Euroopa Liidust välja geneeriliste domeenide registreerimise ja pikendamise kaudu 🙂

    Nendel ja mitmetel teistel põhjustel on eurooplaste huvides EU domeeni eksisteerimine ning võimalikult aktiivne kasutus. See viimane aga nõuabki pädevat ja pidevat teavitustööd. Mitte kõik ei pruugi nimelt teada, et neil üldse on võimalus EU domeeni soovi korral kasutada.

    EU domeeni teavitustöö võib tähendada ka palju kaudselt positiivset, mis Euroopa ja Eesti internetikogkonnale kasuks tuleb:

    Näiteks toob EU domeeni kasutuse edendamine tavaliste inimeste teadvusesse selle, et ka eraisikutel on võimalik registreerida endale teise astme domeene, mida EE domeen ja paljud teised maatähisena kasutusel olevad tippdomeenid seni ausalt võimaldanud pole. See aga tähendab, et inimesed võtavad internetti ehk lihtsamalt omaks ja kasutavad aktiivsemalt selle võimalusi.

    Samuti võib EU domeenide olemasolu teadvustamine teha paljudele ettevõtjatele selgeks, et nende teenuste või toodete eksportimiseks ületamist vajav künnis ehk ei olegi nii kõrge, kui nad esialgu arvavad. Lihtne on ju endale registreerida potentsiaalse Euroopa klientuuri tarbeks teine domeen ning sellel vaikselt tegutsema hakata, üks hästi valitud domeen ja mõningane nähtavus otsingumootorites võib tähendada juba paljutki.

    Mõtteid, mis tulevad pähe küsimuse peale, miks ühe tippdomeeni kasutust edendama peaks on palju, loodetavasti annab see eelnev jutt vähemalt aimu sellest, et see teema on sügavam, kui esmalt tunduda võib.

  • Sellele küsimusele on huvitaval kombel hiljuti kaudselt vastanud ka Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi teod, nimelt on Medvedev algatanud idee, et Venemaa peaks saama endale lisa tippdomeeni kirillitsas. Uue tippdomeeni eesmärgiks oleks Venemaa administratsiooni sõnul vene keele osatähtsuse tõstmine Internetis ning vene keele, kui globaalse keele, positsiooni kinnitamine.

    Tõenäoliseks peetakse, et mõeldud on .rf tippdomeeni (Russian Federation) kujul .рф . Venemaal on aga juba täna sisuliselt kasutuses kaks tippdomeeni .ru ja .su . Huvitaval kombel on N. Liidu aegadest kaasavaraks saadud .su domeen just viimasel ajal oma populaarsust kasvatanud.

    Sellisest uudisest võib üpris selgelt välja lugeda, et tippdomeenid on tänasel päeval Internetis kujunenud olulisteks sümboliteks ning nende kasutamise ja edendamisega on võimalik maailmale edastada ka väga kaalukaid sõnumeid. Samuti võib tippdomeeni kasutamine teada anda teatud meelsustest, nagu võib tuletada .su domeeni kasutusaktiivsuse tõusust.

  • “Samuti võib tippdomeeni kasutamine teada anda teatud meelsustest, nagu võib tuletada .su domeeni kasutusaktiivsuse tõusust.”

    Meenub ammune uudis (6 kuud tagasi? aasta tagasi?) kuskilt IT-meediast, et ICANN tegeleb ajast-arust TLD-de (nagu .su) likvideerimisega..?

  • Vabanda Lembit, et tiba aega läks reageerimisega. .SU domeeni kaotamisest on olnud juttu juba tükk aega, aga ma kardan, et siinkohal ilmselt läheb teooria ja praktika veel tükk aega lahku. Poliitika on poliitika on poliitika 🙂

Kommentaarid suletud.

Populaarsed postitused

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...

Nutikas Pilveserver: tark lahendus e-poe ja nõudlike veebiprojektide jaoks

Tanel Männik
Nutikas Pilveserver pakub nüüdisaegset ja kulutõhusat lahendust, mis ühendab endas paindlikkuse ja võimsuse, et rahuldada kõrge külastatavusega...

Kuidas me aita(si)me tuntud veebilehtedel suurema külastatavusega toime tulla

Digimaailmas on veebilehtede kiirus ja usaldusväärsus kriitilise tähtsusega. Ikka ja jälle oleme silmitsi olukordadega, kus kliendi käsutuses olev...