Vähem peavalu uute PHP versioonidega

Ingmar Aasoja
Jaga:

Novembri teisel poolel tuleb PHP välja oma uusima versiooniga 8.2. Nii mõnigi Zone kasutaja, kes asja vastu huvi tundnud, on saanud mõnda aega selle testversiooniga juba ka tutvuda. 8.2 release candidate versioon jõuab kõikidesse jagatud majutuse serveritesse oktoobri lõpuks. Uue PHP versiooni käikuvõtmisega lõpeb ühtlasi versiooni 7.4 turvaparanduste tugi ning versiooni 8.0 aktiivne tugi. See kõik tähendab seda, et on tungivalt soovitav võimalikult kiiresti oma veebirakendused üle viia uuele PHP versioonile.

TL;DR PHP 8.2 on peagi väljas. Oleme täiendanud võimekust vahetada oma veebi PHP versiooni, ühtlasi saad seda testida brauseris ilma serveri seadistust muutmata. Lisaks on PHP käsurea versioon nüüd seadistatav koos moodulitega.

Ehkki paljud kasutajad on oma postkastist avastanud meie kirja, mis teatab, et neil on siiani kasutusel vana versioon, ei hakka me käesolevas kirjatükis lahkama aegunud versioonide ohtlikkust ega negatiivset mõju veebirakendustele. Pigem soovime tutvustada enda protsesse ehk rääkida sellest, mida oleme ette võtnud, et uue PHP versiooni rakendamine oleks võimalikult lihtne.

Varem oleme siinsamas blogis kirjutanud sellest, kuidas võtta kasutusele versiooni 8.1. Käesolevaga lisame aga juurde veel mõned kasulikud ja protsesse lihtsustavad võtted ja nipid.

PHP versiooni seadistamise täiendused

Kui sul on siiani kasutusel mõni aegunud PHP versioonidest, siis kuvame seda infot sulle meie haldusliidese esilehel. See teeb eriti mugavaks olukorra, kus kasutajal on mitu virtuaalserverit ning aegunud PHP versioon on kasutusel näiteks mõnel alamdomeenil, mis tähendaks, et aegunud versiooni otsimine nõuab erinevate serverite ajakulukat läbivaatamist.

Lisaks tekitasime kasutajatele võimaluse muuta PHP versioon sellisele aegunud versioonile, mis on siiski uuem, kui senine. See annab kasutajale võimaluse käia vajadusel versiooniuuendused üle sammhaaval ning kui kõige uuemale versioonile üleminek vajab veel kasutajapoolset arendust, siis saab ta selleks ajaks kasutusse võtta vähemalt senisest värskeima versiooni.

Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata sellele, et PHP versiooni uuenemine jõuab severisse orienteeruvalt 10 minuti jooksul. Enamasti juhtub see siiski kiiremini. Kui aga selgub, et sinu veebirakendused uuema versiooniga koostööd ei tee, siis on võimalik aegunud versioonile tagasi vahetada 24 tunni jooksul.

Muutused käsurea PHP versiooni loogikas

Kui haldusliidesest sai PHP versiooni seadistada, siis käsurea versioon sellest ei sõltunud. Samuti polnud käsurea versioonis aktiveeritud veebile seadistatud mooduleid. See oli nii enamasti põhjusel, et veebides sai olla versioone mitu, aga käsureal vaid üks. Tehniliselt saab ju seadistada erinevat PHP versiooni nii HTTP kui ka HTTPS host’il ning igal (alam)domeenil eraldi.

Nüüdsest on PHP käsurea versioon uutel kasutajatel peadomeeniga sama. Olukorras, kus on kasutusel nii HTTP kui ka HTTPS host’id ning nende versioonid on erinevad, siis võetakse kasutusse HTTPS versioon. Samuti on käsurea versiooni sisse laetud ka kõik moodulid, mis on kasutajaliidese kaudu eelnevalt seadistatud.

Lisaks SSH käsureal käivitatavale versioonile on mõjutatud ka cronjob’id, mis käivitatakse bash’i skriptina, aga mis käivitavad sisemiselt PHP’d.

Uus funktsionaalsus on tehtud nii, et senine käsurea PHP versiooni üle kirjutamine symlingiga kodukataloogis jääks tööle.

Tahan siiski rõhutada, et kõnealune funktsionaalsus on vaikimisi sisse lülitatud vaid uutel klientidel. Olemasolevaid kliente hakkame uuele süsteemile üle viima kogumite kaupa. Kellel on soov olemasolevale virtuaalserverile see funktsionaalsus juba nüüd aktiveerida, siis seda saab teha haldusliideses virtuaalserveri seadetes Veebiserver -> Peadomeeni seaded -> Muuda -> PHP alampunkti alt.

PHP versioonidega testimine

Iga uue versiooni kasutusele võtmisel on suurimaks takistuseks osutunud küsimus „Kas mu sait töötab uue versiooniga?”. Seni oleme sellele saanud vastata kahe soovitusega. Esimene neist on olnud soovitus kopeerida sait „kõrvale” ning seal kõik esmalt läbi katsetada. See aga vajab paljuski eelnevat tehnilist teadmist. Teine soovitus on olnud aga versioon lihtsalt ära muuta ja loota seejärel, et kõik töötab. Muidugi me anname enesele aru, et viimane ei ole just kõige jätkusuutlikum lahendus.

Seetõttu töötasimegi välja lahenduse, mis annab võimaluse testida oma veebisaiti erinevate PHP versioonidega. Nimelt on haldusliideses olemas link, mille kaudu saab katsetada PHP versiooni toimivust nii, et see muutub ainult selles brauseris, millega kasutaja seda testib ning kõikidel teistel kasutajatel töötab sait edasi vana versiooniga.

Testides PHP versiooni kõnealuselt lingilt, saadki võimaluse läbi käia veebisaidi kõik osad uue versiooniga, ilma et sellest oleksid mõjutatud teised kasutajad. Veendudes, et sait katsetatava versiooniga tõesti ka toimib, saad minna seejärel haldusliidesesse ja teha versioonvahetuse kõigile permanentseks.

Lingi testimiseks leiad lehelt, millele haldusliides suunab sind aegunud PHP hoiatuse kaudu või siis virtuaalserveri halduses pea- ja/või aladmomeeni ülevaates.

Populaarsed postitused

CloudFest 2024: AI annab riistvarale uue hingamise

Ingmar Aasoja
Läinud nädalal istus Zone tiim lennukisse ja sööstis taaskord CloudFesti põnevasse maailma, et heita pilk veebimajutusteenuste arengusuundadele. Meie...

Zone+ WordPressi Assistent: kuidas AI abiga sekunditega veebileht luua

Jaanus Putting
See aeg on läbi, mil vajadus kodulehe järele tähendas telefoniraamatust või guuglist veebidisaineri kontaktide otsimist. Tõenäoliselt üks viimase...

Aegunud PHP on aegunud PHP

Hasso Tepper
Kui esimene tänapäevane PHP versioon 25 aastat tagasi avalikuks tehti, oli internet hoopis teistsugune. Nõudmised veebilehtedele olid tagasihoidlikud...

Zone Veebiakadeemia - kuidas end Internetis nähtavaks teha

blogi
Zone Veebiakadeemia uusima episoodiga hakkame tutvustama ägedaid Zone koostööpartnereid. Seekord on meil külas Nobel Digitali tootejuht ja partner...